2018-ban utoljára szeli át Amerikát a Warped Tour

warped tour

Nem sűrűn szoktunk a NuSkullon tengerentúli turnéhírekkel foglalkozni, de ez mégiscsak egy kultúrtörténelmi jelentőségű eset: a Warped Tour szervezői bejelentették, hogy utazó fesztiváljuk 2018-ban fogja utoljára egy egész nyáron keresztül szórakoztatni Amerikát.

Túlzás nélkül egy korszak vége ez, hiszen a Warped volt az utolsó az olyan nagy utazó fesztiválturnék sorában, mint a Lollapalooza vagy az Ozzfest, amelyek mára mind hagyományos, maximum néhány helyszínen megtartott fesztiválokká váltak. Emellett a Warped Tour neve az elmúlt 25 évben szinte összeforrt az olyan műfajokkal, mint a punk rock, a pop-punk, az emo vagy a poszt-hardcore és a metalcore, de még olyan popsztárok is sokat köszönhetnek a turnénak, mint Katy Perry, Eminem vagy a Black Eyed Peas.

Kevin Lyman, a fesztivál alapítója egy hosszas közleményben tudatta a szomorú hírt a rajongókkal, amelyben vagy száz zenekarnak és egy egész sor alapítványnak és civil szervezetnek is megköszöni az elmúlt két és fél évtizedet. Megpróbáltuk kiragadni a nyilatkozat legfontosabb részeit:

1995-ben már sok éve dolgoztam a zeneiparban, négy nyarat is eltöltöttem a Lollapalooza turnén, és arra gondoltam, szeretnék egy nyáron a saját bulimmal útnak indulni, ahol a zene keveredik az extrém sportokkal. Rengeteg ember segített abban, hogy mostanra az elmúlt 23 nyaramat azzal töltöttem, hogy elviszem ezt a bulit egy hozzátok közeli városba. Világszerte több mint 11 millió embernek vittük el ezt a bulit, és közben végignéztük, ahogy ez a világ megváltozik.

Büszke vagyok arra, hogy rengeteg előadóval dolgozhattam együtt, akik azóta a világ legnagyobb sztárjaivá nőttek. Az évek alatt számtalan zenekar játszott nektek a forró parkolókban és a nyári viharokban. […]

Nagyon hálás vagyok azért, hogy az elmúlt 23 nyáron több mint 1700 zenekarral dolgozhattam együtt. Bárcsak mindannyiuknak meg tudnám köszönni, hogy valaha is játszottak a turnén.

A Vans Warped Tourból az a közösség lett, amelyet mindig is reméltem. Több mint 90 nonprofit szervezettel dolgoztuk együtt, minden nyáron újabb növekvő csoportokra hívtuk fel a figyelmet, akik megadják a közösségünk tagjainak a lehetőséget, hogy segítséget kérjenek másoktól, és közben bátorítják arra is bátorítják a közösséget, hogy segítsenek egymáson. […]

Habár a turné és a világ is sokat változott ’95 óta, de az „életünk legjobb nyara” érzés tovább fog élni a zenekarok, a műszaki csapatok és a minden állomásra lejövő rajongók által.

A Vans Warped Tour törhetetlen szellemisége most is olyan fényes, mint valaha, és továbbra is új és izgalmas eszközökkel inspirálja majd a kreativitást és az ambíciókat, miközben felkészülünk a 25. évforduló megünneplésére 2019-ben.

Hogy ez a nagy ünneplés pontosan milyen formát fog ölteni, egyelőre senki nem tudja, lévén a fesztivál még a 2018-as fellépőit sem jelentette be, de ha tippelnünk kellene, azt mondanánk, hogy a Warped a jövő év után sem fog még teljesen megszűnni, hanem valószínűleg legalább egy évre egy hagyományos fesztivállá alakul – persze ez még csak találgatás.

Addig is nosztalgiázzunk pár videóval a Warped Tour történetének sokak szerint legjobb évéből, 2005-ből: