17 év után újra Budapesten a Clutch

clutch

A tegnapelőtti Gorilla Biscuits-bejelentés után újabb hiánypótló koncerttel dob nagyot az A38 hajó: június 6-án a Clutch visszatérésének lehetünk tanúi a fedélzeten. Sokan talán nem is tudják, hogy napjaink stoner, sőt, egyáltalán rockszínterének egyik legmegbízhatóbb zenekara 2000-ben, a Therapy? előzenekaraként már járt egyszer fővárosunkban, azóta viszont hatalmas utat tett meg a csapat, a táboruk idehaza is megsokszorozódott, így aztán több mint valószínű, hogy a bulira rövid időn belül ki is kerül majd a sold out tábla.

Bár Neil Fallon frontember orgánuma, szakálla és színpadi kiállása a végtelenségig összefonódott a Clutch-csal, kevesen tudják, hogy valójában ő volt az egyetlen később érkezett tag a marylandi zenekarban. Ez azonban semmit sem von le abból az útból, amit 1991 óta egyedülálló módon jár végig a bluesos, pszichedelikus hard rock elemektől sem idegen stoner rock zenekar. Persze hálátlan dolog pusztán egyetlen műfaji kategória ernyője alá beerőltetni a Clutch tizenegy – nem mellesleg egytől-egyig hibátlan – sorlemezét, főleg, hogy a markáns arculaton túl a legmeghatározóbb kapocs az az önfeledt, kötetlen jammelős atmoszféra, ami végtelenül emberivé, sodróvá és átélhetővé teszi a komótosan kibontakozó, minden értelemben utaztató hatású dalokat. Ha nagyon szükséges, három korszakra érdemes bontani a Clutch működését: a kezdeti útkeresésre, amiben a zenélés és a rockzene kötetlen szeretete formálhatta ki a zenekar semmi máshoz nem hasonlítható, egyedi hangzásvilágát; a mainstream áttörésre, amit a saját kiadó megalapítása koronázott meg a Weathermaker életre hívásával; és az azt követő alkotói kiteljesedésre, ami a legutóbbi két lemez erőteljes, önazonos rockzenei kinyilatkoztatásában érhető tetten.

A Clutch tizenegyedik nagylemeze, a Psychic Warfare 2015 októberében jelenhetett meg, és Neil Fallonék két éve turnéznak vele a világ körül – a siker korántsem véletlen, hiszen a Philip K. Dick által megihletett album kétségkívül az életmű egyik ékkövévé válhatott már a megjelenést követően. Persze aki már láthatta az elmúlt években a Clutchot élőben, pontosan tudja, hogy a zenekar élőben is örömzenél, felölelve a teljes életmű legemlékezetesebb pillanatait – és már emiatt is garantálhatjuk, hogy a Clutch visszatérése – pláne klubkörnyezetben – az év feltehetően legintenzívebb élménye lesz majd, ahol sem hangerőkorlát, sem kordon nem áll majd a zenekar és a közönség közé.

A jegyek már kaphatók, további részletek a facebook-eseménynél.