Segíts adód 1%-ával az undergroundnak!

Valószínűleg nem lövünk mellé azzal, hogyha azt mondjuk: itt mindenkinek nagy szívfájdalma a koncertek pandémia alatti elmaradása. Sokan aggódnak a koncertszervezők, zeneipari dolgozók, helyszínek túléléséért, sokan segíteni is próbálnak nekik, például a már megvett jegyeik vissza-nem-váltásával – már aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy megteheti ezt.

Közeleg az adóbevallások leadásának határideje – május 20. -, így összegyűjtöttük azokat a szervezeteket, melyek kapcsolódnak az underground szférához, és amelyeknek az SZJA-nyilatkozatod kitöltésével te is segíthetsz. A kis lista után összeszedtünk még néhány olyan helyet az országból, amelyeknek bár ily módon nem ajánlható fel támogatás, azonban gyűjtés indult a nehézségeik enyhítésére. Így ha csíped ezeket a helyszíneket, jó emlékek kapcsolódnak hozzájuk és lehetőséged van rá, hozzájárulhatsz a fennmaradásukhoz.

  • Fekete Zaj – 1%

18382127-1-04
Szinkron Közhasznú Egyesület

A ‘Zaj már sok-sok éve szerez felejthetetlen pillanatokat egy – már nem is olyan kis – rétegnek, a koncertek és programok színvonalával és igényességével túlzás nélkül az egeket verdesve. Az 1%-od felajánlásához kapcsolódó posztjukat alább olvashatod.

A Fekete Zaj Fesztivál modellje mindig a közösség erejére épült. A fesztivál 2018-as újraindításával az volt a célunk, hogy a korábbinál izgalmasabb és erősebb programot hozzunk össze, az évek során kialakított rétegzenei karakter megtartásával. A támogatás a közösség összefogását szimbolizálja, illetve ezzel meg szeretnénk mutatni a fesztivál életképességét is. Az anyagi támogatáson kívül is egy pozitív képet állítunk fel a fesztiválról és az ide kapcsolódó zenei színtérről.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy a közösségi támogatás egy elfogadott és népszerű finanszírozási formává váljon a magyar zenei színtéren. Ezért szeretnénk benneteket arra kérni, hogy 2020-ban az adótok 1%-át a fesztivál építésére és fejlesztésére ajánljátok fel.

  • Auróra – 1% és gyűjtés

18178577-1-42
Marom Klub Egyesület

Az Auróra mögött álló (és a Bánkitó fesztivált is szervező) egyesület nemrég kampányt is indított a sokunk által kedvelt koncert- és közösségi helyszín támogatására, ami jelenleg a kitűzött cél harmadánál jár. Ez a kis klub jóval több a pincéjénél és a pultjánál, társadalmi szerepvállalása kitűnik, erről pontosabban a kampány felhívásában olvashatsz, amiből egy picit idézünk:

Az Auróra évi 900 programnak biztosít helyszínt, 40 különböző civil szervezet eseményeinek ad otthont, és körülbelül 200 zenekar koncertezik nálunk. Aki ismeri az Aurórát, az jól tudja, hogy jórészt olyan társadalmi kezdeményezésekről és produkciókról van itt szó, amik akár politikai, akár piaci okok miatt, máshol aligha jutnak térhez és közönséghez. Az Auróra évek óta támogatja az állami propaganda által támadott civil szervezeteket, az önszerveződő aktivizmust, az alulfinanszírozott kortárs kultúrát és a mainstreamből kiszoruló underground zenei közösségeket.

A segítségetekre van szükségünk, hogy a járvány után újra ki tudjunk nyitni. Támogassátok az Auróra Közösségi Ház fenntartását, hogy a megmaradjon a nyolcadik kerület első Szabad Tere.

A kampány oldalát itt találod.

  • Tilos Rádió – 1%

18002454-2-42
Tilos Kulturális Alapítvány

A Tilos így vázolja a küldetését: alternatív művészeti értékeket mutat meg, ösztönzi a társadalmi szolidaritást, küzd a diszkrimináció ellen, harcol az emberi szabadságjogokért. A Tilos Maraton pedig a düreres fesztiválok legszínesebbike és sokak kedvence – kérdezd csak meg bármelyik dolgozót!

A Tilos Rádió évek óta dolgozik azon, hogy a közösségi rádiózás ügye Magyarországon – a súlyának és a jelentőségének megfelelően – egyre fontosabbá váljon. Sok eredményt elértünk már, de még nagyon sok tennivalónk van.

Egyre nő azoknak a száma, akik a Tilos Rádió szakmai segítségét kérik határon innen és túl. Ahhoz, hogy megőrizhessük függetlenségünket, fontos a stabil pénzügyi helyzet megteremtése, ami nélkületek megvalósíthatatlan. Ehhez továbbra is szükségünk van adományaitokra, aminek legjobb módja adótok 1%-ának felajánlása!

  • A38 Hajó – 1%

21784756-2-41
A38 Kulturális Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Bár a Hajónál nem találtunk erre vonatkozó felhívást, de a regisztrált civil kezdeményezettek listájában ők is szerepelnek.

  • Gólya – gyűjtés

A Gólya közösségi ház kampánya szintén jóval többről szól, mint egy szimpla koncerthelyszín megsegítése. Az eddig elért összeg már szépen halad a célkitűzés felé, azonban még mindig bőven van helye a felajánlásoknak.

A segítségedet kérjük abban, hogy az Orczy út 46-48. alatt lévő közösségi ház fenn tudjon maradni. A járvány drasztikusan érint minket, hiszen ennek a helynek a lényege a jelenlét és a társas érintkezés.

A helyet legtöbben Gólya néven ismeritek, de tudtátok, hogy összesen kilenc szervezet működik itt? A Gólya Szövetkezet 2018-19-ben újította fel az épületet, ezt követően költözött be a Mérce, az Utcáról Lakásba Egyesület, a Konkrét Tér sport- és táncterem, a Gólyafészek napközi, a Közmű – Közös Műhely, a Periféria Kutatóközpont, a Helyzet Műhely és a Lahmacun Rádió.

A gyűjtés oldala itt érhető el.

  • Nyolcas Műhely – gyűjtés

Ez a kis hely nem csak Völgyesi főnink szülővárosának, Székesfehérvárnak az üde színfoltja, hanem sok mókás koncert, a Hell Vill fesztivál és egy jó fej közösség otthonadója is. A Nyolcas’ terasza már kinyithatott, de a támogatásra továbbra is nagy szükség van.

Vannak kétségbeesett döntések, intézkedések és vannak a kényszer szülte elhatározások és ötletek. Ez is egy ilyen. Ebben az időszakban a klubunk meghatározhatatlan ideig zárva tart, ami nem könnyű. A kényszer szülte elhatározásunk, hogy a segítségeteket kérjük. Ha van lehetőségetek, támogassatok minket, amivel hozzájárultok, hogy nem csak a Nyolcas Műhely Underground Club, de a Nyolcas Műhely közössége is fenn tudjon maradni. Minden adományt hálásan köszönünk!

PayPal-link és számlaszám a facebook-posztban.

  • Terem – gyűjtés

A Nyolcas veszprémi tesója, a Terem szintén gyűjtést indított. A hely pici terasza szintén kinyithatott, de ha egy kósza sörön/kólán túl más módon szeretnél segíteni, még megteheted.

Bíztunk benne, hogy erre nem fog sor kerülni, és hamarosan újra koccinthatunk egy hétvégi koncerten, de a jelenlegi helyzetet tekintve a várva várt újranyitás dátuma távolabbinak tűnik, mint amiben reménykedtünk, ezért most a segítségeteket kérjük.

Ha szeretnéd támogatni a Termet és hozzájárulni a fennmaradásához, az alábbi bankszámlaszámra várjuk a felajánlásokat.

Minden segítségért hálásak vagyunk, igyekszünk mindent bepótolni és viszonozni, amint zöld utat kapunk!

Számlaszám a facebook-posztban.

Borítókép: Somogyi Lajos / Bands Through the Lens