Miért NEM oké a crowdkill – és nem is lesz az soha

Szomorú, hogy még csak két év telt el az ominózus Code Orange-koncertes állkapocstöréses eset óta, de újból erről a témáról kell írnunk. Hétfő este a Dürer Kert 041-es termébe ért a Defeater / Dead Swans / Swain turné, ahol a Dead Swans első percében egy sajnálatos baleset történt: egy srác a helyiségen átszaladva annyira megtolta az embereket, hogy egy néző, Ildi nekiesett a terem elülső ajtajának, mire az kinyílt, ő pedig a folyosó padlóján landolt, keményen beütve a fejét. Annyira, hogy koponyazúzódása lett. A körülményekről először beszéljen helyettünk az incidenssel kapcsolatos két nyilatkozat, kérlek, olvassátok el mindkettőt:

Ildi posztja:

A zene, a műfaj, az életmód – az elvek évtizedek óta összekötnek minket. Ennek ellenére a tegnapi koncerten olyan dolog történt velem, aminek soha többet nem szabad sem velem, sem mással megtörténnie. Az illető, aki a Dead Swans koncert első dalánál minden erejét bevetve totálisan fellökött, a műfaj létező összes íratlan szabályát figyelmen kívül hagyta. Olyan lökést mért rám oldalról, hogy a koncertterem vészkijáratának esve az ajtó kilökődött és én egészen a folyosó közepéig estem fejemmel a padlóba fúródva, egy teljes métert repülve. Az egyik szabály, hogy a gyengébbeket nem lökjük meg, a másik szabály pedig, HA VALAKI A FÖLDRE KERÜL, azt FELSEGÍTJÜK. Számtalan koncertet járva, itthon és külföldön, fesztiválokon – soha sehol ilyen durva, váratlan és legfőképp ilyen ERŐS lökés nem ért. Az estét kórházban töltöttem, koponyazúzódással, az orvos szerint hetekbe telhet, mire biztosak lehetünk abban, hogy nem történt maradandó agyi sérülésem. Nagyon kereslek TÉGED, aki a Dead Swans első dalánál teljes erődből nekem futottál és eszedbe sem jutott engem felsegíteni!!! #youarenothardcoreanymore #youarenotwelcomeanymore

A koncert szervezője, Jakab Zoltán (Phoenix Music Hungary) nyilatkozata:

Hogy 2019-ben, hosszú évtizedek után, amit együtt tölt(ött)ünk egy közösségben, a felelősségteljes szórakozásról kell posztoljunk, az önmagában elszomorító már. Egyben azt is jelenti, hogy amit képviselünk, és amit szeretnénk közvetíteni, az olyan mértékben felhígult, hogy a jövőben sokkal komolyabb kontrollt fogunk bevezetni a koncertjeinken.

Pár poszttal alább már láthattátok Ildi posztját. Ha nem láttátok, olvassátok el. Utána pedig, akinek információja van, jelezze felénk, hogy megtalálhassuk azt, aki Ildit, egy társunkat, barátunkat olyan erővel rúgta ki egy csukott ajtón, hogy komoly sérülést szenvedett, ami hatalmas szerencsével nem lett súlyos és maradandó sérülés.

Persze azok után, hogy magára hagyod azt, akinek sérülést okozol, nem várhatjuk el, hogy lesz benned annyi gerinc, hogy magadtól jelentkezz, főleg nem azért, hogy egy életre kitiltsunk a bulijainkról, ugyanis ez a sors vár rád. Rendőrt játszani nem szeretünk, és ugyan egy nosztalgiavonatra sem szeretnék felülni, de nekünk a rendőrség azt jelentette évtizedekkel ezelőtt, hogy vegzáltak, vertek koncertek előtt, után. Ezek a koncertek voltak azok, ahová egy olyan világ elől menekültünk, amit ti, az értelmetlen agressziótokkal most behoztatok a koncerttermeinkbe.

Félreértés ne essék, tisztában vagyunk azzal, hogy a szélsőséges zene és szubkultúra néha szélsőséges reakciókat vált ki emberekből, azonban ez addig működik, amíg másban nem okozol kárt. Balesetek történnek persze mindig, de az, hogy valaki aljas módon, mindenféle felelősségvállalás nélkül eltűnik utána, mintha mi sem történt volna, az nagyon nincs rendben.

Ennek ezennel vége. A mi rendezvényeinkben többet nem fog senki sérülést szenvedni, ha nem tetszik majd az új rendszer, akkor nem fogsz hiányozni.

Akinek van információja, ossza meg velünk, de leginkább azt szeretnénk kérni, hogy az illető első körben kérjen bocsánatot Ilditől személyesen. Ha szükséges, visszanézünk minden létező biztonsági kamerát, hogy meglegyen, aki ezt tette.

Aki a közösségünk egy tagjának árt, az mindannyiunknak árt, és remélem sokunk nevében beszélhetek, hogy mi mind Ildi mögött állunk.

Jobbulást, Ildi ❤️

Mihamarabbi felépülést kívánunk Ildinek és szívből reméljük, hogy nem maradandó a sérülésed! Emellett köszönjük, hogy szót emeltél a történtekkel kapcsolatban, hiszen ha változást akarunk elérni a koncerteken tapasztalható viselkedésben és hozzáállásban, akkor nagyon fontos, hogy nyíltan beszéljünk róla, ne söpörjük a szőnyeg alá a problémákat.

Szomorú és dühítő, hogy a koncerteken (legyen az hardcore punk, vagy akármilyen más műfaj) elvárt kimondatlan és íratlan etikettet szükséges kimondanunk és leírnunk, egy olyan közösségben, aminek elméletileg felelősségteljes, fiatal és idősebb felnőtt emberek egyaránt részesei. Nem a mi asztalunk eldönteni, hogy Ildi esetében crowdkill történt-e vagy sem, hogy konkrétan ki hibázott és miben, ellenben sokkal előremutatóbb felhívni a figyelmet arra, amiben javulást szeretnénk elérni.

Szögezzük le: a crowdkill nem oké! Nem csak veszélyes, de etikátlan is. Nem azzal van a baj, ha megnyitod a pitet, mosholsz vagy nyomsz egy side-to-side-ot, stagedive-ot. Sőt, ez önmagában mind szuper dolog és szükséges is, hiszen részese vagy a bulinak, feloldódsz, feszültséget vezetsz le, egy (hardcore) koncertnek pedig többek közt ez is célja. A probléma ott kezdődik, ha mindezt ész nélkül és felelősségvállalás nélkül teszed, anélkül, hogy tekintettel lennél a körülötted lévőkre, akik szintén érezni és átérezni szeretnék a zenét, figyelni szeretnének rá. Ha ők nyugodtan, mosh nélkül szeretnék ezt megtenni, és ezt jelzik is azzal, hogy a koncertterem szélére vagy a pit mögé állnak, az az ő döntésük, ezt tiszteletben tartod. Még csak bele sem kell venni azt a kérdést, hogy egy nővel hogyan illik bánni, hiszen nemtől függetlenül az általa igényelt figyelmet és biztonságot érdemli mindenki, aki ezt megadja másoknak is. Nem egyedül vagy. Egy közösségben vagy. Légy tudatában ennek és viselkedj is úgy!

Még egyszer: nem a side-to-side-dal és a többi (hardcore) mozgáselemmel van a probléma, hanem azok mértékével, erejével és irányával. Nem oké, ha annyira erősen nyitsz helyet a pitnek, hogy azzal keményen fellöksz másokat. Nem oké, ha nem segíted fel a padlóról azt, akit esetleg fellöktél. Nem oké, ha annyira magasra rúgsz fel, hogy azzal akár a piten kívül álló ember fejét is érheted. Nem oké, ha célirányosan az embereket kezded el püfölni – akár a pitben, akár azon kívül.

A hétfői eset híre meglepő módon tegnap megjelent az Index weboldalán is, egy teljesen általános hírközlő hangnemben, a szubkultúra sajátosságainak bármiféle bemutatása nélkül. Ez azért káros, mert a cikk így a laikus olvasókban az egész közösség irányába ellenérzést és elítélést kelthet (a háttérinformációk nélkül teljesen jogosan). Ez így olyan, mintha ki lenne teregetve a szennyes, és szégyellnem kellene azt, ami ésszerű keretek között normális mozzanat a hardcore-koncerteken, mint amilyen például a cikkbe linkelt koncertfelvételen (2:20 után) látható mezei side-to-side. Azt gondolom, hogy az Index részéről ez a cikk csak arra volt jó, hogy még jobban elmélyítse a szakadékot a keményzenei szubkultúra – legyen az metál vagy hardcore punk – és az ezen kívül álló emberek között.

Summa summarum: figyeljünk egymásra és viselkedjünk felelősségteljesen! Építsük a közösséget, ne romboljuk!

Fotó: Bodnár Dávid