Letölthető a harmadik Guns Are Too Quick-válogatás

A tavaly megjelentetett második válogatáslemez mindenképp mérföldkő volt számunkra, hiszen a webkettőt igazán kitapasztalva akkor láthattuk először igazán, hogy mennyit is tudunk tenni azon friss hangokért, akik szeretnék megmutatni magukat a honlapunkon. A szóban forgó kiadványt több mint ezer letöltés nyugtázta, a cikkek alatti lájkok és megosztások ma is látszódnak, és azóta több, ott felbukkant név is ismerősen csenghet az underground szerelmesei számára. Célunk idén sem volt más, azonban mégis úgy nőtt egyet a tét, hogy mi is szerettünk volna többet adni.

Amikor 2009-ben nekifogtunk ennek a kezdeményezésnek, csupán azt szerettük volna, ha az alkalmi koncertszervezéseink egy olyan háttérfelületet is kiérdemeljenek, ahol könnyebben találunk csatornát ahhoz, hogy az erre fogékony közönség új zenekarokat ismerhessen meg, miközben valós közösséggé szerveződik. Az első próbálkozásunk (ami természetesen még mindig elérhető) emiatt a maga módján gyerekcipősre is sikeredett, ám a The Sharon Tate, az Orient Fall, a Brainlust, az azóta nyugovóra tért Sky Above Heroes, a Raze To The Ground és a Hold On Through All máig méltán érdemlik ki közönségük figyelmét. A kisebb szünet után tavaly új erőre kapó, és minden korábbinál nagyobb érdeklődést kivívó összeállítás már képes volt megérinteni egy másik generációt is, így a végeredmény kiváltképp változatosabb lehetett, nem is beszélve az olyan kiugró tehetségekről, mint az Absent Distance vagy a Subliminal Merger. Ennek okát a névtelen értékelés bevezetésében láttuk, ugyanis az egyes pályázott dalok nem kapnak a végső pontozásban ID-tageket, így a pontozó szerkesztő egyáltalán nem sejtheti név alapján, hogy mit hallgat, ami jócskán visszafogja az előítéletek lehetőségét. Úgy gondoljuk, hogy ezt az objektivitást minden friss hang megérdemli, és ugyanezt megtartottuk mostani lemezünknél is, amit a kibővült szerkesztőség tükrében minden korábbinál több ember pontszámainak átlaga határozott meg.

A HARMADIK KÖR

Erre természetesen azért is szükség volt, mert a legmagasabb átlagot begyűjtő előadónak fel tudtunk ajánlani egy helyet a Rockmaratonon felállítandó színpadunkra, és ahogy legutóbb is az átlagok csökkenő sorrendje határozta meg a dalok sorrendjét, úgy hasonlóképp jártunk el idén is. A döntés korántsem volt egyszerű, hiszen végül 25 zenekartól kaptunk egy-egy szerzeményt, amelyből csak 12 férhetett fel a letölthető válogatásalbumra, ám természetesen idén sem feledkezünk meg azokról, akik lecsúsztak volna erről – róluk később emlékezünk meg. Ami azonban most igazán számít, hogy a végeredmény még a látatlan ítélet ellenére is igazán reprezentatívvá tudott válni, miközben a meglepetéseket sem nélkülözi. A legizgalmasabb mégis az, hogy a Facebook-szavazásunk második és harmadik helyezettje a szerkesztői ítéletben az első és a második helyet tudta megvívni magának (úgy, hogy mindkettő magyar nyelven szólal meg), ám a további mézesmadzag helyett álljon itt a válogatáslemez dalainak listája:

01. Téveszme – A szoba
02. Hanoi – Ennyi maradt
03. Idea Implant – A Coin for the Ferryman
04. Octahed – The Jackal Throne
05. Another Dawn Comes – Warmth of the Sun
06. Stubborn – Grab the Key
07. Stream – Dead Monsters
08. Dryvia – This Is What Awaits…
09. Sleepless – Time To Wake
10. Flúg – Visszafordíthatatlan
11. Limbless – Eyes of Eternity
12. The World of Tomorrow – Animal Needs

Így hát ezúton is gratulálunk mind a legjobb tizenkettőnek, mind a Téveszmének, akik július 12-én lépnek majd fel a Minus Tree-vel, a New Dead Projecttel, az A Faded Gloryval, a Cvlt of Grace-szel és a Social Free Face-szel a malomvölgyi NuSkull Pitben. Azonban vétek lenne megfeledkezni azokról, akiket a nagy számok törvénye hátrébb sorolt.

AKIK LEMARADTAK

Hiszen a mezőny több mint fele sajnos nem kerülhetett fel a letölthető lemezre, de a dalaikat a tavalyi gyakorlathoz hűen idén is megmutatjuk. Egyedül annyit változtattunk, hogy ezúttal nem szeretnénk hozzácsapni őket az előbbi lejátszási lista végéhez, hanem Outtakes címszó alatt egy külön felületet kapnak a megjelenéshez, és mindezt úgy, hogy nem a pontszám rakja őket sorba, hanem a nevük ábécébeli rendje, mivel úgy gondoltuk, hogy ez így tényleg jár nekik. Így tehát köszönjük a jelentkezést a Corewoodnak, a Diary of My Hate-nek, a Diry Dawnnak, az Eclipse of the Sunnak, a Harvesternek, az Illannak, a Nadirnak, a No SeatbeltZ-nek, a Pullbacknek, a Redneck Zömbieznek, a Sculpsitnak, a Steam Engine-nek és a Waking Octobernek: reméljük, velük is fenn tudjuk tartani a kapcsolatot a jövőben, és ti sem bánjátok meg, ha adtok egy kört az alább hallható dalaiknak.

Így amennyiben bármelyik zenekar is szimpatikus lenne, terjesszétek a hírüket, és támogassátok őket azzal, hogy megnézitek őket egy koncertjükön, esetleg véleményezitek a dalaikat, és természetesen főképp Nektek, az olvasóinknak köszönjük azt, hogy ez a lemez létrejöhetett, hiszen nélkületek nem lett volna értelme idén is belevágni.

A Guns Are Too Quick Vol. III. válogatáslemezt innen töltheted le.