Hova menjünk szeptemberben?

Ahogy az lassan már hagyománnyá válik, idén is az amúgy meglehetősen eklektikus felhozatalú Szegedi Ifjúsági Napok befejeztével ér véget a nyári fesztiválszezon – meg úgy általában a nyár is -, és bár ebben a három hónapban sem maradtunk klubbulik nélkül, ősztől értelemszerűen ezek lesznek fókuszban. Hogy ennek ki mennyire örül, az abszolút személyfüggő, viszont a kisebb koncertek pártolói nem panaszkodhatnak, hiszen a hazánkban fellépő bandák minőségének és mennyiségének javuló tendenciája idén sem szakad meg, és jónéhány kiváló koncertben lehet része annak, aki az ősz folyamán a fővárosba téved. Cikkünkben egyformán próbáltunk meg a nagyobb és kisebb bulikból szemezgetni, viszont bizonyára így is kimarad néhány olyan este, amelyek szervezése még nem ért révbe az ajánló fellövésekor, szóval azért figyeljétek a híreket és a megfelelő topikot. A szeptemberi felhozatal:

Fellépők: JELLO BIAFRA AND THE GUANTANAMO SCHOOL OF MEDICINE, Vágtázó Halottkémek, AMD
Helyszín: West-Balkán
Időpont: szeptember 5., vasárnap
Beugró: 4300/4800/5500

Egy igazi legenda vágja át az őszi klubszezon szalagját, hiszen Jello Biafra a punk egyik, ha nem a legnagyobb neve. A Dead Kennedies után spoken worddel is próbálkozó, és számos zenekarral (NoMeansNo, The Melvins, stb.) közös albumot készítő ikon úgy tűnik, kicsit megállapodott, hiszen a T.G.S.O.M.-nel készített lemez után még koncertezni is ment a zenészekkel, és sikerült Budapestre is leszervezni. Az ősz talán legváltozatosabb estéje lesz ez a vasárnap, hiszen az egészen más műfajban utazó kultzenekar, a Vágtázó Halottkémek, és a hardcore legenda AMD is fellép, amelyeknek közös koncertje alapból rengeteg embert vonzana, így nem véletlenül került a koncert a West Balkánba. Nagyon érdekes este lesz.

Fellépők: NOISE OF MINORITY, Just Before His Crucifixion, The Sharon Tate, Aetrigan, Octahed, Sculpsit, Orient Fall, Another Dawn Comes, Eclectyca
Helyszín: Dürer-kert
Időpont: szeptember 10., péntek
Beugró: 500 forint

Akik a fővárosban durvább (értsd: death metal, metalcore, stb.) zenéket hallgatnak, és valamennyire részei az underground életnek is, már biztosan találkoztak a Grindrise fesztivál nevével. Az elsőként majdnem napra pontosan egy évvel ezen koncert előtt megrendezett minifeszt (és a mögötte álló Rock’n Bass Family) célja a kezdő zenekarok segítése és bemutatása, mely ezen keretek (avagy unity) közt lényegesen egyszerűbb, mint másképp. A negyedik az első alkalom, hogy külföldi zenekart is meginvitáltak a német Noise of Minority személyében, a fellépők névsora azonban fesztiválhoz méltón nem áll meg egynél: a honi metal színtér feltörekvő zenekarai közül nyolc is tiszteletét teszi, a koncert tehát tökéletes alkalom arra, hogy új zenekarokat ismerjen meg az ember, illetve a már megismert bandákat élőben is láthassa (és Borbás Robi fülét éjfélkor a földig húzza).

Fellépők: ATARI TEENAGE RIOT, Saddest Day In Metal
Helyszín: Trafó
Időpont: szeptember 13., hétfő
Beugró: 2200/2800 forint

Újabb kultikus alak következik, hiszen Alec Empire az extrém elektronika egyik legismertebb figurája, az ATR pedig mára valódi hivatkozási alappá lépett elő, különösen amiatt, hogy voltaképp feltalálták a „digitális hardcore”-t. Tíz év szünet után idén kezdtek újra koncertezni, és bár az eredeti felállásból egyedül Empire lesz a színpadon, az 1997-ben csatlakozott Endonak lehet majd még örülni egy MC mellett. Az antifasiszta üzeneteiről és gyakran botrányba fulladt fellépéseiről ismert zenekartól természetesen senki nem várhat egy olyan őrült show-t, mint amilyeneket az ezredforduló előtt adtak, de azért a zenekar, és különösen Alec szellemiségét ismerve szó sem lesz hakniról. A Saddest Day In Metal pedig Pándi Balázs (ki más?) szólóprojektjét takarja.

Fellépők: BLACKLISTED, Lunatics
Helyszín: Dürer-kert
Időpont: szeptember 16., csütörtök
Beugró: 2500 forint

Az év első nagy hardcore bulija lesz a Blacklisted koncertje: akik voltak 2006 januárjában a Süsiben, vagy 2008 nyarán a Kuplungban, nos még ők is csak félig tudhatják, hogy mire számíthatnak, hiszen a zenekar tavaly megjelent lemezén meglehetősen eltávolodott korábbi hangzásvilágától. Nem bocsátkoznék jóslatokba azt illetően, hogy konkrétan mit várhatunk, bizonyára egy nagyon izgalmas estét fog eredményezni az, hogy a setlistbe egyformán kerülnek majd új és régi dalok. Az estet a Lunatics (régebben The Slaves) nyitja, és nem csak hardcore arcoknak ajánlott, de nekik viszont kötelező.

Fellépők: TRIGGER THE BLOODSHED, The Dead Lay Waiting, Slaughter at the Engagement Party, Brainlust
Helyszín: Dürer-kert
Időpont: szeptember 19., vasárnap
Beugró: 1900/2900 forint

Természetesen az újbóli virágzását élő death metal sem maradhat ki az őszi programok műfaji palettájából, és ennek az egyik leghangosabb kinyilatkoztatása a Trigger the Bloodshed koncertje lesz. A színtér egyik kedvenc zenekarát a lemezen nemrég debütált The Dead Lay Waiting kíséri el, de ennél valószínűleg több embert érint, hogy az itthoni death színtér két közönségkedvence, a SatEP, és a Brainlust töltik be az előzenekari szerepeket. Mivel vasárnapra esik a buli, így egészen bizonyos, hogy a kisterem dugig lesz, a hangulat tehát garantált.

Fellépők: GIFTS FROM ENOLA, marionette ID, Rosa Parks
Helyszín: Szabad az Á
Időpont: szeptember 22., szerda
Beugró: 1000 forint

A death színtérnél jóval kisebbnek, és így ritkábban kiszolgáltnak mondható az itthoni poszt-rock közönség, ezért aztán nem mondható mindennapos eseménynek az, ha egy amerikai zenekar a hazánkba látogat. A Gifts From Enola ráadásul nem is akármilyen banda, hiszen az erősen telített műfajban is sikerült egyfajta közönségkedvenc szerepkört betölteniük, köszönhetően annak, hogy szeretettel emelnek át paneleket más zenei stílusokból. Ahhoz, hogy az év egyik legfontosabb poszt-rock eseményévé avanzsáljon a koncert, hozzájárul az is, hogy a marionette ID, és a győri Rosa Parks melegítik be a közönséget, akik ráadásul új dalokkal is meg fogják tisztelni a nagyérdeműt.

Fellépők: MELT BANANA, Human Error, DJ Case
Helszín: A38
Időpont: szeptember 26., vasárnap
Beugró: 1200/1700 forint

Az A38 állóhajó a közelmúltban indított koncertsorozata, a japán fellépőket (Zeni Geva, Soil and „Pimp” Sessions, stb.) bemutató Rising Sound újabb estje lesz valószínűleg az eddigi legsúlyosabb. Ha azt mondom, hogy a japán Melt Banana tagjai nem vetik meg a zajt, akkor nagyon enyhén fogalmaztam, gyakorlatilag ez az, ami összeköti azt a műfaji kavalkádot, amit játszanak: csináljanak bármit, azt zajosan teszik. A zene szélsőséges és különleges mivolta érezhetően vonzza az embereket (még Mike Patton is rajong értük), így biztos nem egy maroknyi ember előtt fog fellépni az itthoni grindcore banda, a Human Error, és DJ Case sem. Már pusztán Yasuko Onuki énekesnő miatt is érdemes befizetni az estére, hiszen azt látni kell, ahogy Mike Patton megszáll egy japán lányt.

Fellépők: KEITH CAPUTO, Zoli Band
Helyszín: Dürer-kert
Időpont: szeptember 27., hétfő
Beugró: ingyenes

Szeptember legfőbb ingyenes koncertjén nem akárki lép fel: a szépemlékű Life of Agony frontembere, Keith Caputo már tíz éve ad ki szólóban lemezeket, utoljára tavaly jelentkezett egy EP-vel. A különleges hangszínű és technikájú, azonban eléggé vitatott személyiségű énekest az amerikai Zoli Band kíséri, ami egy Ignite tagokból verbuválódott rockzenekar, a jelenleg a Pennywise-ban is éneklő Téglás Zoli vezetésével. Mindenképp egy bensőséges estére, és énekelgető-gitározgató hardcore legendákra számíthat az, aki kipengeti a nulla forintot.

Fellépők: CLOAK/DAGGER, Lömbihead, Új zenekar
Helyszín: Szabad az Á
Időpont: szeptember 29., szerda
Beugró: 1300 forint

Láthatón szereti a Cloak/Dagger Budapestet (és viszont), hiszen a poszt-hardcore Renee Heartfelt romjainak egyik feléből megalakult hardcore punk zenekar harmadik alkalommal látogat a fővárosba. A bandát amúgy a Fucked Up mellett az utóbbi évek legnagyobb hardcore/punk dobásának tartja a közönség, a 80-as évek zenekaraiból sokat merítő gárda külföldön és itthon is egyre népszerűbb, így biztosan nem hagyja fellépésük hidegen a punk színteret, főleg hogy a legújabb punk kedvenc, a kissé szörf rockos Lömbihead is játszik majd – a Rákosi ritmusszekciójából alakult harmadik zenekar mellett. Aki eddig kihagyta őket, és irigykedve olvasta a beszámolókat, az most újabb lehetőséget kap arra, hogy elcsípjen egy C/D bulit, aki meg volt már koncertjükön, biztosan meg akarja ismételni az élményt.