Feltörekvők: nyolc hazai zenekar akikre érdemes lesz még odafigyelni!

Elképesztő mennyiségű megkeresést és különböző kérést szoktunk kapni fiatal magyar zenekaroktól, kiknek akaratunkon kívül is sajnos csak a töredékének tudunk összehozni egy-egy külön irományt. Elhatároztuk tehát, hogy most összegyűjtünk jó pár olyan friss reménységet a többek között általatok is ajánlott csapatok közül, akikről mi is úgy gondoljuk, hogy bennük van a potenciál az újabb lépcsőfokok meglépéséhez, vagy olyan produkciót képviselnek, amely mellett nem mehet el szó nélkül a szerkesztőség. Természetesen a továbbiakban is kíváncsian várjuk az új alakulatokat (van, aki azért maradt ki, mert még nincs hangzóanyag, pl. az Another Dawn Comes utódzenekara, a The Feast), merjetek bátran küldeni nekünk hasonlókat, de ugyanakkor kérnénk titeket, hogy legyetek türelemmel is velünk szemben, hisz nem győztük eddig is hangsúlyozni: attól, hogy többször is eljuttatod hozzánk az anyagod, az nem azt jelenti, hogy minél hamarabb viszontlátod az oldal hasábjain!

FUCKLIKEBUNNIES – NÉMA JELENLÉT

Formátum: EP
Támpont: Comeback Kid, Miles Away
Elérhetőség: Facebook / Bandcamp / YouTube

A FuckLikeBunnies nevű győri punkzenekar még 2010-ben jelentette meg első kiadványát, aztán pedig egy spliten illetve a Short, Raw and Ugly című válogatáslemezen szerepeltek, olyan zenekarokkal, mint a nemrég Bödecs Andrist leigazoló New Dead Project. Az új, idei EP-jük a maga nyersségével egy fejlődő tendenciát mutató banda anyaga, melyen még József Attila megzenésített verse sem hat erőltetettnek, ezek mellett a Facebookon megtalálható koncertképeik egy színpadi jelenlétükben is erős csapatról tanúskodnak.

WHO BURIED HEROES – WORTHLESS

Formátum: single
Támpont: Aetrigan, For The Fallen Dreams
Elérhetőség: Facebook / YouTube

Volt egyszer egy debreceni Aetrigan, itt van most a várva várt utód. A tavalyelőtt feloszlott metalcore reménység egykori gitárosa és dobosa új társakkal az oldalukon folytatják szinte ott, ahol az előző csapattal abbamaradt. Az idei évre EP-t, klipet és koncerteket is ígérnek a srácok, bemutatkozó daluk, a Worthless hallatán pedig a megelőlegezett bizalmat is elnyerhetik WBH-ék a klasszikus metalcore szerelmeseinél.

DΔME – AWAKENING

Formátum: single
Támpont: Vanna, Stick To Your Guns
Elérhetőség: Facebook / Bandcamp / YouTube

DΔME nevű formációról egyenlőre nem sok biográfiai adat közölhető, azon kívül, hogy egy háromtagú gyöngyösi projekt, mely a modern metalzene különböző berkein belül hivatott mozogni. Bemutatkozó daluk, az Awakening zeneileg lényegében két részre osztható, melyben a csapat a tördelős, keményebb, illetve a dallamos, énekközpontúbb oldalát prezentálja. A szám hangmérnöki munkálatai Tóth Gábor nevéhez köthetők, akivel a DΔME következő tematikus kislemezét is rögzíti, mely a tervek szerint már márciusban napvilágot lát.

 

THE MORIARTY PROJECT – GRAVEYARD OF TRAITORS

Formátum: EP
Támpont: All Shall Perish, Chelsea Grin
Elérhetőségek: Facebook / YouTube

A szegedi, hattagú The Moriarty Project saját bevallásuk szerint  „egy évnyi kemény munka, fáradozás és rengeteg szenvedély árán” rögzítette bemutatkozó EP-jét, a Graveyard of Traitors-t, mellyel a hazai technikás deathcore színteret erősítik. A háromszámos kiadvány felvételei a Black Hole Sound nevű stúdióban zajlottak, akikkel egyébként a Fish! is dolgozott már együtt. Aki a feszes breakdownokkal és technikás/dallamos hangszeres játékkal fűszerezett deathcore-ra vevő, azoknak ajánljuk igazán.

 

~K~ – III

Formátum: EP
Támpont: Brian Eno
Elérhetőségek:
Facebook / Bandcamp / YouTube

A  ~K~-ra keresztelt kísérleti zenei projekt Ákos Phillip nevéhez köthető, aki már 2007 óta foglalkozik hasonló muzsikákkal. Ugyan nem a NuSkull fő profilja az ehhez hasonló elszállós és maratoni hosszúságig kibontakozó ambient zene, de a ~K~ van annyira érdekes és egyedi (és alulértékelt), hogy mindenképp szerettünk volna szánni neki egy hasábot, hátha titeket is magával ragadnak a kiadványai.

LOST CONTINENT – DEMO 2013

lost continentFormátum: demo EP
Támpont: Soulfly, System of a Down
Elérhetőségek:
Facebook/Soundcloud/Youtube

Mindeddig azért nem foglalkoztunk a más fórumokon sűrűbben hype-olt, és egyébként rendkívül ambiciózus Lost Continenttel, mert valahogy se hangulatzeneként, se dalcentrikus cuccként nem tudtak közel férkőzni hozzánk a szimfonikus törzsi metal számok (ha azt kérdeznétek, hogyan jön össze a „szimfonikus” és a „törzsi”, az első válaszom az, hogy sehogy, a második pedig, hogy így), a jövőben ennél valamivel jobb dalokat (és énektémákat!) várunk az abszolút tehetséges csapattól. – BG

 

BLACK MONGO – 1020

black mongoFormátum: demo
Támpont: Sammy Sosa Band, marionette ID
Elérhetőségek:
Facebook/Bandcamp

A Black Mongo zenéje bizony nem csak játék és mese. A bandát Varga Ákos ajánlotta nekünk a Képzelt Várossal készített interjúban, és körülbelül fél dal kellett hozzá, hogy megkedveljük a Sammy Sosa Band punkját a marionette ID-ből ismert sötét poszt-rock ízekkel keverő bandát. A bandában az ex-marionette ID tag Marjai Tomi bőgőzik, valamint az Annabarbiból ismerős Bátor Bence és Gergő dobol és gitározik, a tavalyi demót pedig Egyedi Peti keverte, úgyhogy igazi all-star brigáddal van dolgunk, reméljük, hamarosan újabb dalok is érkeznek. – BG

 

PULLBACK – HOL IS TARTUNK?

pullbackFormátum: EP
Támpont:
Elérhetőség:
Facebook/Youtube

A Pullback nevű szegedi banda EP-je is terítékre került, de ők igazából kakukktojás, mert nem annyira a zenéjük miatt érdekesek, inkább a rendkívül igényes borító (és annak készítője, Kuczora Zsolt) érdemli meg a figyelmet. Zeneileg amúgy saját bevallásuk szerint olyanok, mintha punkok játszanának metalt (ebből, Kolláth Ben kolléga szavai nyomán, neocrust bandát sejthetnénk, de ahhoz ez messze nem elég koszos), nekünk inkább a Morbid Angel jutott eszünkbe az anyagról, csak magyar szövegekkel (!), és nem annyira elvetemült dobossal. – BG