Nasmith, The Sharon Tate, Orient Fall @ A38

Első alkalommal vettem részt koncerten az A38 Hajó tetőteraszán, ami egyébként már első ránézésre is elég családias, kellemes hangulatot árasztott. Ez utóbbi mondjuk nagyban köszönhető volt a gyönyörű napsütésnek is, a rengeteg ismerősről nem is beszélve. Natokatonával például kapásból lenyomtunk néhány fekvőt a színpad előtt bemelegítés gyanánt. A koncertek sorát jóformán percre pontosan 20:00-kor megkezdő első zenekar a rendkívül fiatal arcokból álló Orient Fall volt. Eddig csak néhány számot sikerült elcsípnem koncertjeikből, de ezúttal szigorú célként tűztem ki a teljes programjukon való részvételt. A hangzás meglepően kulturált volt, bár azért le nem tépte az arcomat. Jól láthatóan a banda motorja az örökmozgó frontember, Buzás Krisztián, aki nem mellesleg elég változatosan, meggyőző erővel énekelte végig a koncertet. Széles terpeszben, tornagyakorlatokban verhetetlen, ugyanakkor a tiszta dallamai is megállták a helyüket a dalokban. A zenekar többi tagjára sem lehet igazán panasz, bár az mindenképpen dobna az összképen, ha ők is jobban bemozognák a rendelkezésre álló teret. A basszussal kapcsolatban megjegyezném az ügyes, sok slappeléssel megtámogatott játékot. Viszont ez a tompa hangzás nem tudom mennyire a koncepció része, lehet hogy megérett egy jópofa húrcserére a hangszer! ;) Mint azt később megtudtam, a srácok már több mint két hónapja nem koncerteztek, valamint próbáik sem nagyon voltak egyrészt tanulmányaik, másrészt pedig próbatermük felújítása miatt, de igazából nincs okuk nagyon magyarázkodásra. Megvan bennük a potenciál. Én talán még annyit javasolnék, hogy nem muszáj minden számot epikusra venni. Jól jönne egy-két gyorsvonatszerű gyilkolás 2-3 percben. A demós számokon kívül egyébként már új dalok is felcsendültek, mint például a Serpent Grace (videó!). Koncertjük pedig mi mással, mint a Joseph Merrick című slágerrel zárult.

Őket követte a szintén budapesti The Sharon Tate legénysége. Koncertjük abszolút pozitívan hatott rám, mivel korábbi tapasztalataimmal ellentétben ezúttal egy igen egységes, érthető dalcsokor formájában szabadították ránk a veszedelmet. Nyilván sokat próbálhattak a srácok az utóbbi időben, valamint az sem mellékes, hogy ezúttal az italozás is a buli utánra maradt! ;) Ezt csak támogatni tudom a jövőre vonatkozóan is! Több dalban is vendégeskedett Natokatona, azaz Kéményes Péter (Sculpsit), aki remekül olvadt bele a zenekari tagságba. Vokalizálása valóban adott hozzá valami pluszt minden egyes nótához, így sikerült elkerülni a homlokráncolást, mint esetleges reakciót a közönség részéről. A hangzás itt már jóval erőteljesebb volt, valamint a közönség tagjai is közelebb merészkedtek a „színpadhoz”. Ha röviden szeretném összegezni a látottakat/hallottakat, akkor azt mondanám, hogy jó úton haladnak Zsoleszék! Íme a klipvárományos Candy:

Azt estet a gyomaendrődi Nasmith zárta, akik nemrég megjelent nagylemezükről, a Viharos Csendről vezettek elő egy pofás összeállítást. Az Amikor más nem látban már-már hagyománynak tekinthető Horváth István (Blind Myself) vendégéneklése, aki egyébként annak idején a Nasmith színeiben nyúzta a hathúrost. A hangzás és a színpadi munka is itt volt a legkomolyabb, de hát azért mégiscsak egy 8 éves zenekarról van szó, így ez nem is lehetett különösebb meglepetés senki számára sem. Elég sokszor láttam mostanában őket élőben, így igazából már szinte csak azon csodálkoznék, ha valami nem stimmelne náluk.

Hiszen ismét egy teljesen patent koncertet toltak, rengeteg instant slágerrel, amik az idő előrehaladtával egyre jobban beleivódnak a hallójárataimba. De még így is sikerült egy kis meglepit belepréselni a szettjükbe. Ez az Én álmodok bevetése volt, ami a lemezen is az egyik legérdekesebb darab, főleg az igencsak éles váltásainak köszönhetően. Mindenképpen jár a pluszpont érte!

A koncertet követően kitört egy iszonyat béna disco, ráadásul irgalmatlan hangerővel, így igazából nem nagyon volt tovább maradásunk a helyszínen. Kellemes kis buli volt ez, abban pedig egészen biztos vagyok, hogy mindenki maximálisan jól érezte magát ezen a csütörtök estén! Köszönet a zenekaroknak, akiknek további sok sikert kívánok!

www.myspace.com/orientfall
www.myspace.com/thesharontate
www.myspace.com/nasmithband