Haláli breakdownok éjszakája – egy deathcore este a KVLTban

A képek a zenekarok más koncertjein készültek!

Az idei év egyik legfontosabb deathcore rendezvénye a február harmadikára meghirdetett Aversions Crown, Within The Ruins és I Declare War koncert volt a budapesti KVLTban. A massachusettsi Within The Ruins utoljára 2012-ben járt nálunk, azóta megjelent két kiváló kiadványuk, így a rajongók epekedve várhatták, hogy hallják az új dalokat élőben, én is leginkább miattuk jöttem el a koncertre. A most már stabil felállású I Declare War legutóbb 2013-ban, a The Plot In You vendégeként lépett fel a Blue Hellben. Az előzenekar szerepét az Aversions Crown töltötte be. Lássuk mi történt ezen a februári estén!

AVERSIONS CROWN

Háromnegyed nyolc után pár perccel érkeztem a helyszínre, kabátlerakás után rögtön a koncertterembe vezetett az utam. Az estét az ausztrál Aversions Crown indította, akiknek ez volt az első magyarországi koncertjük. Kevés a priori információval rendelkeztem róluk, annyit előzetesen kiderítettem róluk, hogy technikás deathcore/death metalban gondolkodnak, és három gitárossal operálnak – ezzel máris felkeltették az érdeklődésemet, kíváncsi voltam, hogy élőben milyen teljesítményt tudnak nyújtani. Koncertkezdésre egész szép tömeg gyűlt össze a teremben, a hangzás viszont sajnos kifejezetten rossz volt, a három nyolchúros gitár teljesen összemosódott, csak a lassabb részeknél tisztult ki valamennyire az összkép. A srácok számaira minimális mozgás támadt a közönség soraiban, azt is leginkább az ügyeletes mosh-huszároknak volt köszönhető. Összességében fél órát játszottak, a koncert végére sikerült valamennyire bemelegítenie a közönséget az este két főzenekarának, a Within the Ruins-nak és az I Declare Warnak.

WITHIN THE RUINS

10925482_10152681002807568_8692699932717736453_o

Számomra az este fő attrakciója a Within the ruins volt, akiket az Elite lemezük óta követek és már régóta  vártam, hogy élőben is hallhassam a brigádot. A srácok kilenc környékén kezdtek a Phenomena nyitószámával, a God Amongst Mennel. A hangzás már sokkal jobb volt, mint az előzenekarnál, de a frontemberből, Tim Goergenből eleinte sajnos semmit se lehetett hallani – a probléma a harmadik számra, a New Holy Warsra oldódott meg valamelyest. A setlist leginkább a legutóbbi két albumra építkezett, de elhangzott két régebbi szám is, az Invader és a Versus is. A közönség kifejezetten aktív volt a banda fellépése alatt, de leginkább a Terminal, Solace párosra és a Feeding Frenzy-re őrült meg. Meg kell említenem Joe Cocchi gitáros és Kevin „Drummer” McGuill észveszejtő játékát – mindkét zenész szemet és fület gyönyörködtetően játszott a hangszerén. Külön érdekesség, hogy aznap volt Tim harmincadik születésnapja – ennek örömére a közönség el is énekelt egy vérszegény happy birthday to you-t. Gyorsan eltelt a rájuk kiszabott negyven perc, remélhetőleg nem kell megint három évet várni a következő koncertjükre.

I DECLARE WAR

Rövid átszerelést követően az este utolsó fellépője, az I Declare War következett, akik tíz előtt pár perccel, ellentmondást nem tűrően vették birtokba a KVLT színpadát. A hallgatóság száma kicsit megcsappant, de akik ott maradtak, azoknak nem lehetett panaszuk semmire. A hangzás egyértelműen itt volt a legerőteljesebb, mindet tisztán lehetett hallani – a gitárok döngöltek, a dob feszes volt, de az ének volt a legjobb.  A produkciót egyértelműen Jamie Hanks frontember vitte el a hátán – ilyen szuggesztív fellépést ritkán láthat az ember, teljesen átszellemülve adta elő a dalokat. A banda többi tagja is becsületesen végezte a dolgát, de eltörpültek Jamie mellett. A közönség vette a lapot, együtt mozgott a zenekarral.  Itt mindenképpen szeretnék kitérni a mosholásra. Az addig rendben van, hogy néhányan elkezdenek mosholni úgy, hogy közben nem tesz kárt a környezetében, de volt pár olyan delikvens, akik erre fittyet hányva űzte a harcművészeti mozdulatokat. Az egyik látogató – nevezzük csak találóan Mosh-gollamnak – úgy tarkón rúgott egy lányt, hogy az beillett volna egy Mortal Kombatos fatality-nek is. Összességében kijelenthető, hogy jól sikerült az este, egy közepes Aversions Crown, és egy nagyon erős Within the Ruins és I Declare War koncerttel. Várjuk vissza a zenekarokat!

Köszönjük a koncertet a Phoenix Music Hungary-nek!