Az Opeth új számában újra főszerepet kap a hörgés

MAGA = Mikael Åkerfeldt Growls Again

– állapította meg az internet rögvest, miután az Opeth kiadott egy új számot, amiben Mikael Åkerfeldt frontember újra hallatja a legendás hörgését. Ilyen utoljára 16 éve történt, a 2008-as Watershed lemezen, ami után a svéd metalbanda egy elég komoly irányváltást tett a pszichedelikus/prog rock irányába. Az idén érkező új anyagon viszont mégiscsak feldereng majd valami a dicső régmúltból.

Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az Opeth most egy csapásra visszanyergelt a death metalra, a §1 (Paragraph 1) című szám nagyon is az utóbbi néhány lemez menetirányát követi, de azért az åkerfeldti hörgés az mégiscsak åkerfeldti hörgés.

Az új album egyébként október 11-én érkezik The Last Will and Testament címmel, és egy koncepciós anyag lesz. Az I. világháború után játszódó történetben egy gazdag, konzervatív családfő halálát követően a végrendeletéből sötét családi titkokra derül fény. A cselekményből a lehető legkevesebbet elspoilerező számlista az alábbi:

  1. §1
  2. §2
  3. §3
  4. §4
  5. §5
  6. §6
  7. §7
  8. A Story Never Told

Ez lesz a zenekar első lemeze Waltteri Väyrynen dobossal, aki nem sokkal a legutóbbi budapesti koncert előtt csatlakozott a zenekarhoz. Az albumon több külsős vendég is szerepel, köztük Ian Anderson, a Jethro Tull frontembere, aki fuvolajátékával és narrátorként is szerepel több dalban. Rajta kívül a Europe énekese, Joey Tempest háttérvokálozik a második számban, Mia Westlund (Miriavyn) hárfázik, valamint Åkerfeldt egyik lánya, Mirjam is közreműködik némi spoken worddel.