Mint a hűvös őszi esőcseppek, a könnyeink is felszáradnak – utolsø-lemezpremier

Bő egy hete új dallal jelentkezett a szegedi utolsø, méghozzá egy Petőfi-versfeldolgozással, amely az első nagylemezüket vezette fel. A most nálunk debütáló Elsárgult emlékek nyolc dalt tartalmaz, amelyből hét új, egy pedig a makói bandatagok egykori zenekara, a Chasing Rainbows egyik dalának újravett változata. Utóbbi dalban közreműködik Takács Dani, az említett banda frontembere. Az albumon további vendégek is vannak: Bodócsi Imre (The Southern Oracle) gitározik, Gyuris Vivien és Vigh Norbert (Introvert) énekel, valamint Andirkó László szaval. A srácok számára kimondottan fontos volt, hogy helyi, hozzájuk közel álló személyek szerepeljenek az anyagon, amelyről ezt mondták:

Az albumot az elmúlás, megújulás inspirálta. Ahogyan ősszel a fák levelei is, így az emberek lelke is levetkőzik. Egy szerettünk elvesztése, egy szakítás vagy csak a csalódás sebet ejt az ember szívén. De ott van a család, a barátok, akik segítenek, és mint a hűvös őszi esőcseppek, a könnyeink is felszáradnak. Ez a folytonosság jellemzi a lemezt, a dalokat és a közös munkát, ami a végére egy kerek egésszé állt össze. Ez az Elsárgult emlékek.

A felvételeket, keverést, maszterelést és a producerelést is Balogh Ádám énekes-gitáros végezte, aki ezt mesélte a folyamatokról:

A felvételek bő egy évig tartottak, mivel mindannyiunknak elég új volt ez a helyzet. Nagyon sok mindenre készítés közben jöttünk rá, és olyan dolgok ölelték fel, amik a számírási és az én felvételi szokásaimat változtatja meg a jövőben, hogy a következő alkalommal sokkal olajozottabban menjenek.

Hatalmas élmény volt számomra a munka, kis részben sajnos negatív, de legfőképpen pozitív értelemben, hiszen nekem is ez az első nagy projektem. Nagyon sok tapasztalattal gazdagodtam, amit a jövőben legjobban arra tudok kamatoztatni, hogy ne tartson ennyi ideig egy album elkészítése. Nyolc éve hobbi szinten törekszek ennek a hivatásnak az elsajátítására. Az albumot leszámítva két kezemen tudom megszámolni, hány számot vettem fel és kevertem ki készre. Ezért elég kevés tapasztalatom volt a gyakorlati részéhez. Inkább azt tanulgattam, hogyan ne vegyek/keverjek zenét, hogy minél kevesebb hibát ki tudjak küszöbölni. Boldog vagyok, hogy már nem házi demó szaga van lemeznek, de természetesen még mindig nagyon sok dolgot kell tanulnom, elsajátítanom, hogy a következő lemezünk még jobb legyen.

Nagyon örülök (és a többiek is), hogy a projekt végére értem. Mikor az utolsó szám exportálása után becsuktam a projektet, még egy öröm-könnycseppet is sikerült elmorzsolni a megkönnyebbüléstől.

A borító alapjául szolgáló festmény Nagy-Kálozi Anna munkája.

Az album az alábbi lejátszási lista mellett már Spotify-on is hallgatható.

A lemezbemutó koncert október 4-én lesz Szegeden, a Rakpart 62-n a szintén albumot bemutató és egyben búcsúzó Mirror Twin és a budapesti Earlybird társaságában. Október 12-én pedig az utolsø végre a fővárosban is fellép, szintén az Earlybirddel, valamint a Sosevolttal, amelynek az élén egyszeri alkalommal újra az alapító frontembere, az Insane-es Molnár Bálint fog énekelni.

Fotó: Bunda Zsuzsanna