Végre lehull a lepel a „titokról” – új dallal és klippel jelentkezett a kecskeméti Show Your Otherside

Az idei Gumizsiráf szavazáson az év ifjú titánja kategóriában jelölésre került kecskeméti Show Your Otherside az egyik legfiatalosabb lendületű hazai zenekar, ráadásul mióta bemutattuk őket az oldalon szépen felsorakozott a nevük mellé már nem kevés referencia, amelynek a következő állomása nem más, mint a The Secret című dal, amely a készülőben lévő debüt nagylemez első előhírnöke. Aki hallotta már a csapat korábbi munkáit az megbizonyosodhat róla, hogy az új dal merőben és mindenképpen bátran kiterpeszteni a zenekar eddigi határvonalait, mondhatni egy teljesen új és friss Show Your Otherside hangzással van dolgunk, és ez még csak a kezdet! A zenekar további finomságokat ígér a készülő nagylemez kapcsán, amelyekről mi nem voltunk restek és ki is kérdeztük őket. Az alábbi klippremier és interjú kombóban szó lesz a zenekar jelenlegi helyzetéről, az idei élményeiről, az új The Secret című dalról, valamint az azt megtámogató klipről is.  Jó zenehallgatást és olvasgatást kívánunk!

10568808_883879311643067_3391705394541763528_n

A zenekar facebook elérhetősége.

Sziasztok! Az oldal története során még nem kaptunk el Titeket interjúra, de ami késik, nem múlik, ugye! Még a Heartbeats EP kapcsán mutattunk be Titeket az oldalon 2012-ben, mint a hazai pop-punk szubkultúra egyik legreményteljesebb alakját. Azóta elég sok víz lefolyt a Dunán, mondhatni kiszakadtatok Kecskemét környékéről, és egyre többen tudják a hazai undergroundban, hogy mi is az a Show Your Otherside. Ezt főleg az Evergreennek és az azt követően tavaly megjelent Prologue EP-nek köszönhetitek, hogy látjátok a jelenlegi helyzetét a zenekarnak?

Luca: Mióta létezik a zenekar nagyon sokat fejlődtünk. Most érzem azt, hogy kezd kiforrni az igazi stílusunk a nagylemez kapcsán. Éppen ezért, rengeteg cél áll előttünk, szeretnénk kijutni külföldre 2015-ben és egyre több fesztiválon részt venni.  Jó érezni azt, hogy egyre többen jönnek el koncertjeinkre nem csak otthon, hanem más városokban is. Szerintem nyilvánvaló, hogy a zenekar élete felfelé ível az idő haladtával és reméljük ezt tudjuk tartani a jövőben is.

Játszottatok már egész nagy zenekar előtt is, lásd Billy Talent, legutóbb az Inhale Me oldalán a Vanna és a Cilmates párosát támogattátok meg a KVLT-ban. Tavaly eljutottatok a soproni VOLT és az óbudai Sziget fesztiválra is, idén ugyanezt a kört ismét megtettétek még sikeresebben. A készült videók azt mutatják, hogy nagyon jól éreztétek magatokat az idei fesztiválos kitérőkön, milyen élmények voltak számotokra ezek a fellépések? Mesélnétek nekünk ezekről?

Norbi: Hatalmas élmény ilyen zenekarok előtt, és ilyen volumenű fesztiválokon játszani! A Vanna-s és Climates-es srácok hihetetlen közvetlenek voltak, órákat elbeszélgettünk velük, teljesen hétköznapi és nagyon kedves embernek ismertük meg őket. Számunkra minden buli legyen szó egy ilyen line up-ról, vagy fesztiválról egy kihívás, hogyan is tudunk teljesíteni. Teljesen felpörget a körülmény, és próbáljuk kihozni magunkból a maximumot – de igazából ezt bármelyik vidéki vagy fővárosi koncertről elmondhatjuk, mivel még nincs akkora nevünk, hogy mindig százakat mozgassunk meg.
Luca: Nekem eddigi legnagyobb élményem a december 12-i buli, ahol a Vanna, Climates és Inhale Me társaságában játszottunk. Már az elején szimpatikus volt mindkét külföldi zenekar, de ahogy oldódott a hangulat egyre közvetlenebbek lettek és rengeteget beszélgettünk velük a végén.  Őrültek. Csak ennyit tudok mondani, tele vannak energiával.  Remélem úgy lesz, ahogy ígérték, visszajönnek 2015-ben és esetleg újra együtt játszhatunk.

Tavaly és idén is jelöltek voltatok a Gumizsiráf díjátadón „Az Év Ifjú Titánja” kategóriában, egyre inkább elismerik a tevékenységetek. Mennyire inspirál ez benneteket, hogy egyre jobb dalokat írjatok?

Fefi: Nagyon örülünk, még ha nem is nyertünk, de mindenképp jól esik, hogy egyre több pozitív visszajelzést kap a zenekar. Amellett, hogy szeretünk zenélni fontos a közönség véleménye, mert ettől halad előrébb a zenekar és igenis ösztönöznek minket ezek a dolgok.

Év végére új kollekcióval érkezett a Grindrise Clothing, és ugye ti is a Grindrise család tagjai vagytok. Mesélnétek erről, hogy milyen velük együtt dolgozni és milyen együttműködés is van köztetek?

Ádám: Kölcsönösen reklámozzuk egymást a srácokkal, eddig szerintem jól működik a dolog, meg vagyunk elégedve teljesen a srácokkal – és remélem ez a másik oldalról is így van.
Továbbá a ‘színfalak mögött’ is segítünk egymásnak, pl. én csináltam a videót a nyitóbulijukra, mi meg kapunk tőlük tippeket hol csináltassunk merch-et, stb.

Az ősz folyamán elmondtátok, hogy a bemutatkozó nagylemezeteken dolgoztok. A tavalyi vízválasztó EP-teken, a Prologue-on voltak vendégszereplők is, közülük – a sajnos már csak ex-Till We Drop – Pete-et emelnénk ki. Esetleg terveztétek, hogy újra vendégszerepelni fog a nagylemezen? Gondolkoztatok már vendégszereplőkön, szeretnétek közreműködőket?

Norbi: Nem hinném, hogy újra felkérjük Pete-et, viszont mindenképp szeretnénk vendégszereplőket. Nagy élmény más előadókkal dolgozni, hogyan gondolják át azt az adott részt, mennyi pluszt adnak bele. Pete-tel szerencsénk volt, küldött verziókat és ott voltunk a felvétel helyszínén, de a francia srácokkal kb. egy zsákbamacska volt, szorított az idő, ők pedig kihúzták a legvégéig – de szerencsére nagyon jól sikerült!
Az biztos, hogy mindenképp külföldi előadóval/előadókkal szeretnénk együtt dolgozni, már van is egy-két lehetséges alternatíva. :)

Na, de akkor térjünk is rá a mai premierünkre! Elsőre nagyon szembeötlő a bátor váltás, mikor gondoltátok ki, hogy valami teljesen új dologgal szándékoztok előállni, mint az eddigi dalaitok? Mi volt rátok befolyással? Esetleg ízlésbeli változásról vagy komolyodási szándékról van szó?

Simi: Mindenképp változtatni akartunk az eddigi stílusunkon. Mindig be voltunk skatulyázva ’fiatal poppunk’ zenekarnak, és meg akartuk mutatni, hogy  van egy ilyen oldalunk is, ami egyébként sokkal inkább jellemző a zenekarra.  Szerintem kényelmesebben érzi magát mindenki ebben a stílusban. 3 év alatt mi is összeszoktunk és érettebb lett a zenei ízlésünk, ez látszik/látszani fog a nagylemezen is.
Norbi: Igazából ahogy kijött a Heartbeats már összeültünk és megdumáltuk, hogy valami komolyabbat szeretnénk alkotni. Nagyon nem is hallgatunk már ilyesmi zenéket, ami inspirálhatna minket ebben a stílusban (a Four Year Strong persze örök kedvenc marad), és szerettük volna megmutatni, hogy több van bennünk, és az új koncepciót jobban a magunkénak is érezzük.
Mindig átfedésben íródtak a dalok, amikor elkezdtük a Hearbeats felvételét már íródtak otthon a számok a Prologue-ra. Ugye már tavalyra szerettünk volna nagylemezt, főként ez a váltás is szerepet játszott, hogy inkább kislemezt adjunk ki. Amikor írtuk a Prologue-ot, már megvolt 1-2 ötlet a nagylemezhez, próbáltuk úgy megírni, hogy ne legyen annyira nagy váltás a nagylemez az eddigiekhez képest, de ezt majd a hallgató eldönti.

Miért a The Secretet választottátok ki az első dalnak, amelyet be akartok mutatni?

Norbi: A ‘Secret egy későbbi szám, amit megírtunk a nagylemezhez. Ez egy pörgős, dinamikus, szerkezetében viszonylag változatos dal – viszont nem a legütősebb a lemezről. Azt akartuk, hogy ez legyen a mérce, nem akartunk egyből egy erős számmal indítani.
Luca: Maga a szám címe ’The Secret’ is utalhat arra a titokra, ami a nagylemezt illeti, mert szerintem senki nem számít egy ekkora váltásra az előző EP-k után. Ugyanakkor ez a szám jellemzi leginkább, hogy mit várhat a közönség tőlünk a jövőben.

A dal egy sokkal keményebb és erőteljesebb irányt mutat a részetekről, a nagylemezen is hasonló irányba szeretnétek elmenni? Meséljetek egy kicsit arról, hogy kinek az ötlete volt a The Secret koncepciója, hogyan írjátok mostanában a dalokat?

Norbi: A lemezen főként középtempós, progresszívabb számok lesznek, próbálunk változatos dalszerkezeteket és megoldásokat összehozni – a The Secret ez alól az egyik kivétel, gyors, egyszerűbb szerkezetű, könnyebben emészthető. Törekszünk arra, hogy ne nagyon lehessen mivel összehasonlítani a számokat, lesznek djent-esebb betétek, poposabb refrének, hardcore-os átvezetések, szóval nem féltünk keverni a dolgokat, így szerintem összeállt egy egészen egyedi dolog.
Főként Fefi és én írjuk otthon a számokat, Luca most kezdte tanulmányait Budapesten, Ádi meg már 3 éve fent él, elég nehéz összehozni a próbákat, és az idő nem engedi, hogy ott nekiálljunk számot írni. Régebben gitároztam az ének mellett, mondhatni szívügyem a zenei része, ezt elküldöm a többieknek és közösen mondjuk rá az áment, és alakítjuk kedvünkre.

Mikor ötlött fel bennetek a nagylemez gondolata, és kb. mikor „raktátok be a fiókba” az első dalvázlatot hozzá?

Fefi: Amikor kijött az Evergreen, akkor azt egy nagylemez keretein belül szerettük volna kihozni, de hála az égnek átgondoltuk, és így egy színvonalasabb alkotást adhatunk ki. Az első dal még a Prologue megjelenése előtt megíródott, nagyjából behatárolva a számokat. Egyébként valószínűleg jövőre pont erre az első számra szintén várható lesz egy videó klip.

Úgy tudjuk, hogy nem kívánjátok elsietni a munkát, ezért csak azt szeretnénk megtudni, hogy hogyan érzitek, kezdenek formálódni már a dalok? Van esetlegesen olyan, aki besegít a munkába és ellát bennetek tanácsokkal?

Simi: Lassan, de biztosan haladunk! Már 5 számot feldemóztunk, ebből 3-at fel is vettünk a stúdióban. Még zajlik a szám írás, de a maradék dalok is jól haladnak, egyáltalán nem szeretnénk elkapkodni. Mindenképp csak akkor fog megjelenni a lemez, ha úgy érezzük, hogy élőben is tudjuk hozni azt a szintet, mint a felvételeken.
Norbi: Pete segít nekem a számok ének részében, főként a kiejtésben és a szövegekben. Nem titok, hogy külföld a cél, és más jobban nem tudna kijavítani mint Pete. :) Előfordult, hogy megváltozott a szöveg, más lett a ritmika, és nagyon sok ötletet adott az ütemre és énektémára is, nagyon sokat segít egy külső fül, sokkal változatosabb tud lenni így egy szám, mondhatni Pete a SYO 6-ik tagja!

Térjünk kicsit rá a klipre is! Hol vettétek fel a kisfilmet, és kivel dolgoztatok együtt?

Ádám: Ebben szintén Pete segített nekünk, a fesztiválokon ő kamerázott minket, a stúdiózáson is lőtt pár felvételt a mentori munkálatok mellett. Láttunk tőle referenciákat, és nagyon tehetségesnek tartjuk, mindenképp vele akartunk dolgozni.

Kinek az ötlete volt a klip koncepciója? Jól éreztétek magatokat a forgatáson?

Norbi: Ehhez a számhoz egy imidzs videót szerettünk volna forgatni, de próbáltuk elkerülni az erdős, pusztás, laktanyás közhelyeket. A helyszínt megtalálni elég sokáig tartott, egy szépen, díszesen, régiesen berendezett szobát akartunk. Hónapokig keresgéltünk, végül a barátnőm elvitt a mamájához, és akkor tudtam, hogy ez az ami kell nekünk!
Luca: Rengeteget nevettünk a forgatáson. Ami a klipből nem derül ki, hogy ez az egész egy panel lakótelep kellős közepén történt. Mivel nem tudtunk mindent teljes csendben felvenni a dobok miatt, ezért kénytelenek voltunk hangoskodni picit, aminek majdnem rendőrség lett a vége. Szerencsére ekkora befejeztük a nagyobb hangoskodással járó munkát.

A nagylemez készítése mellett még milyen terveitek vannak 2015-re?

Fefi: Idén szeretnénk még több fesztiválra eljutni, és talán egy – két külföldi bulit is beiktatni. Jelenleg minden időnket a számírás köti le, de a nagyobb klub bulikat nem szeretnénk kihagyni, reméljük lesz lehetőség egy hasonlóhoz, mint mondjuk a Vanna – Climates buli!
Még a tavasszal leszeretnénk forgatni egy klipet, és mindenképp szeretnénk még 2 számot kihozni a lemezről, talán egy feldolgozásra is lesz időnk. 

Köszönjük az interjút, és jó munkát kívánunk a nagylemezhez!

Mi köszönjük, és Boldog Új Esztendőt Kívánunk nektek, és az olvasóknak!

SHOW YOUR OTHERSIDE – THE SECRET