Új Åkerfeldt/Swanö projekt a láthatáron

Mikael-Akerfeldt[1]Múlt hónapban az Opeth-főnök Mikael Åkerfeldt egy interjúban elhintette, hogy egy új projekt indításán gondolkodik néhány barátjával. A közelező kérdésekre, hogy mégis miféle projekt lenne ez, és kik lennének a bizonyos barátok, az énekes/gitáros a következőket árulta el:

„Az egész svédül lesz. Küldtem egy mailt egy barátomnak, hogy érdekelné-e ez a dolog, mert egyszer régen már felvettünk együtt egy dalt… Dan Swanö, producer, ő csinálta az első két Opeth-lemezt is. Szóval megkérdeztem, nem akarna-e dobolni ebben az új projektben. Aztán van egy másik barátom, ő meg egy klasszikusan képzett zongorista, de bőgőzik is, meg van egy remek kis vintage stúdiója Stockholmban. Szóval velük akarok összehozni valamit, de még nem tudom, pontosan mi is lesz belőle. Valami kevésbé progresszív dolgot akarok, inkább olyan folkosat és pszichedelikusat.”

Valószínűleg keveseknek fog beugrani, de az a bizonyos egyszeri Swanövel közös dal már hosszú évek óta kering az internet eldugott zugaiban, meg is mutatjuk. Gyanítjuk, nem fog teljesen ismeretlenül hangzani.

És hogy mindez azt jelenti-e, hogy Mikael mostantól itt élné ki a finomabb zenei ötleteit, az Opeth meg visszaállna a death metalra? A legkevésbé sem – a zenész azt is megint elmondta, hogy attól a műfajtól már eltávolodott, és nem is érzi úgy, hogy bármi újat tudna ott mondani. Persze ettől még a régi lemezeit ma is tudja értékelni – a nemrég befejeződött 25. születésnapi turnéjukon például a teljes Ghost Reveries-t végigjátsszotta a zenekarral, nagyjából így: