Terrortámadás a párizsi Eagles of Death Metal-koncerten

Tegnap, november 13-án éjjel Párizs városát több összehangolt, lövöldözésekkel és robbantásokkal kísért merénylet rázta meg. A terrortámadásoknak jelen állás szerint legalább 128 halálos áldozata van, akik közül a legtöbben a Bataclan klubban megrendezett telt házas Eagles of Death Metal-koncerten vesztették életüket, miután a nézőtérre fegyveresek törtek be, és tüzet nyitottak a közönségre.

Az amerikai rockbanda nagyjából fél órája állt a színpadon, amikor a gépfegyverekkel és gránátokkal felszerelt csoport megjelent a teremben, és szemtanúk szerint válogatás nélkül, de kimérten és higgadtan lőni kezdtek mindenkire – a kifelé menekülőkre és a pánik vagy sérülés miatt a földön fekvőkre egyaránt. A zenekar rögtön a lövöldözés kitörésekor sértetlenül lemenekült a színpadról, és a backstage-en keresztül el is hagyták az épületet, azonban a kísérőszemélyzetük épségéről még nincsenek biztos hírek – egyes források szerint egy roadie életét vesztette, egy másik pedig megsebesült. (UPDATE: megerősítették, hogy Nick Alexander merch menedzser, aki az Alice in Chains-től az Underoath-on át a Panic at the Disco!-ig számtalan bandának állt már a standjában, életét vesztette; a cateringes Helen Wilsont pedig lábon lőtték.)

Az első, nagyjából 15 perces lövöldözés után a terroristák több tucat (körülbelül 60-100) túszt is ejtettek, majd amikor éjfél után arról érkeztek híradások, hogy hidegvérrel el is kezdték őket kivégezni, a rendőrség negyed egykor megrohamozta az épületet. A rohamrendőröknek háromnegyed óra után sikerült megtisztítani és biztosítani a Bataclant, majd kiszabadítani a túlélőket – ez idő alatt a támadók közül hárman felrobbantották magukat, egyikükkel pedig lövés végzett. A különböző források szerint csak a klubban összesen körülbelül százan vesztették életüket, és rengeteg a sebesült is. Franciaországban az események nyomán szükségállapot és határzár lépett életbe.

A történtekért a mai nap folyamán az Iszlám Állam vállalta magára a felelősséget, közleményükben azt írták: „a Bataclanban több száz bálványimádó gyűlt össze a perverzitás partiján.”

Elmaradó koncertek

A Bataclanban ma, holnap és holnapután a Deftones tartott volna sold-out bulikat, ezek természetesen elmaradnak. (A banda pár tagja egyébként tegnap a támadás előtt is a járt a klubban, de szerencséjükre úgy negyed órával a terroristák megjelenése előtt távoztak.) Szinte borítékolható, hogy lefújódik az Eagles’ aktuális, az eredeti tervek szerint november 29-én Budapestet is érintő turnéjának az összes további dátuma is, de mások is mondtak le fellépéseket: a U2 az érintett Párizs egyik arénájában, az In Flames pedig a fővárostól 300 kilométerre keletre fekvő Nancy-ban nem játszik, míg a Foo Fighters a másfél hete futó Európa-turnéjának az összes hátralévő állomását törölte. Rajtuk kívül számtalan zenekar, koncerthelyszín, kiadó és médiaorgánum fejezte ki megrendülését a történtekkel kapcsolatban.