Állami kontroll a Dürer Kert területén, nagy eséllyel elbúcsúzhatunk a koncerthelyszíntől

kertmontazs3

Még korábban megírtuk, hogy nagyon nagy esély van arra, hogy a Dürer Kert helyére fog költözni a Fővárosi Nagycirkusz új épülete. Azóta a helyzet exponenciális mértékben romlott, a mai napon a Világgazdaság leközölt egy olyan cikket, ami sötét felhőket idézett meg a Dürer Kert jövője felett. 

Történt ugyanis, hogy egy pénteken megjelent kormányrendelet alapján „stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek” nyilvánította a kormány azt a céget, amely a Dürer Kertnek helyet adó ingatlan tulajdonosa. A helyzetet tovább rontja, hogy bizony az Ajtósi University Ingatlanforgalmazó Kft., tehát a Dürer Kertnek helyet adó ingatlan tulajdonosa felszámolás alatt van, ami bőven elkerülte a koncertlátogató közvélemény figyelmét (forrás: ceginfo.hu).

A Fővárosi Nagycirkusznak a Városliget átalakítása és az állatkert bővítése miatt keresnek egy újabb épületet, ahol el lehet helyezni, mindehhez pedig a Liget Budapest projekt sietett a Fővárosi Nagycirkusz megsegítésére, ugyanis az új épületkomplexum kialakítását egy tavaly decemberi kormányhatározat rendelte el, ezt pedig a projekt fogja megvalósítani. Két hete írtunk arról, hogy „a megjelent legfrissebb Magyar Közlöny szerint a Kormány 1431/2016 (VIII. 17.) Korm. határozata alapján a nemzeti fejlesztési miniszter és az emberi erőforrások minisztere szeptember 30-ig köteles előterjesztést készíteni a Kormány számára a Fővárosi Nagycirkusz költözéséről, az új helyszín megnevezésével, valamint a költöztetés lebonyolításának a tervével.” Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek tehát szeptember 30-ig kell eldöntenie, hogy hol lesz a Fővárosi Nagycirkusz új épülete, és a hogyan fogják a költözést lebonyolítani. Akkor azt írtuk, hogy nagy eséllyel a Dürer Kert helyére fog kerülni a Fővárosi Nagycirkusz. A jóslatunk úgy tűnik, hogy be is fog válni: a tulajdonos céget stratégiailag kiemelt szervezetté nyilvánították, ami elég nagy baj, az „ilyen kategóriába sorolt cégek felszámolását ugyanis csak az állami felszámolótársaság, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végezheti, akár a nyilvános eljárást is mellőzve. Így komoly az esély, hogy a társaság ingatlana a kormányzati szándéknak megfelelően fog gazdát cserélni.” – írja a Világgazdaság.

A céget 50-50%-al birtokolja az Aurec Capital Kft. és a panamai Tricap Corp. Az Aurec Capital Kft. 2007-ben alakult, és még ebben az évben megvásárolta az államtól a Dürer Kertnek helyet adó ingatlant, a vételár pedig egyes híresztelések szerint 6 milliárd forint volt, szállodákat és irodákat akartak az ingatlan területére telepíteni. Az Ajtósi University Ingatlanforgalmazó Kft. 5,2 milliárd forinttal tartozik az MKB Banknak a tavalyi évről készült üzleti beszámolója alapján, tehát ez a vételár valós lehet. A banknak emiatt jelzálogjoga volt már a cégen. – írja ugyancsak a Világgazdaság.

Ajtósi University Ingatlanforgalmazó Kft. gazdálkodása egyébként is különösen aggasztó volt az elmúlt években, ami nem igazán javult (hiába az árbevétel növekmény). Az Ajtósi University Ingatlanforgalmazó Kft. a 2015-ös üzleti évben 172 millió Ft árbevételt ért el, míg a mérleg szerinti eredménye már aggasztóan nagy veszteség, -56 millió Ft lett, költségei pedig az egekben: az anyagjellegű ráfordítások 104 millió Ft-ot tesznek ki, míg az értékcsökkenési leírása pedig 68 millió Ft volt (ami ilyen értékes ingatlan mellett reális), míg a pénzügyi műveletek ráfordítása majdnem 33 millió Ft, tehát kijelenthető, hogy nagyon veszteségesen gazdálkodott a cég.

Az Ajtósi University Ingatlanforgalmazó Kft. felszámolás alatt áll, és mivel stratégiailag kiemelt szervezetté nyilvánították, ezért szinte biztos, hogy a Dürer Kert helyére fog kerülni a Fővárosi Nagycirkusz új épülete.

Nem találunk szavakat. Úgy tűnik, hogy megtörténik az, amit nagyon nem akartunk, hogy valósággá váljon.

Források: Világgazdaság, ceginfo.hu, e-beszamolo.im.gov.hu

Frissítés: Több olvasó részéről felmerült, hogy az Ajtósi University Ingatlanforgalmazó Kft. egyenlő a Dürer Kerttel. Ez nem igaz, a Dürer Kert az elmúlt években nagyon jól működött, a probléma az ingatlant tulajdonló céggel van.