Nézd meg az instrumentális progrock/metál Ghost Toast új videoklipjét! – Gordius-klippremier

13219869_10209078704665681_460803030_n

Az instrumentális progresszív rock/metál Ghost Toast még Debrecenben alakult 2008-ban a következő felállásban: Rózsavölgyi Bence (gitár), Stefán János (basszusgitár) és Papp László (dobok), majd 2009-ben négytagúvá alakult a zenekar Pusker János (cselló/billentyűk) beszállásával. A zenekar a célja az, hogy „teljesen szabadon, stílusra vonatkozó tervek nélkül sűrítse dalokba a szerteágazó ötleteket, elsősorban a maguk szórakoztatására”. Továbbá a a zenei világukról a zenekar a következőket nyilatkozta a szerkesztőségünknek: „A végeredmény ennél fogva nehezen kategorizálható instrumentális zene, melyben progresszív rockos, illetve metálos, pszichedelikus elemek is vannak, de a film és elektronikus zene hatása is nagyban érezhető szerintünk.” A zenekar eddig két lemezzel büszkélkedhet: 2011-ben jelentették meg a Toast in the shellt, valamint 2013-ban a There is no en… című nagylemezüket. Mindkét album letölthető a Ghost Toas hivatalos oldaláról, valamint bandcampről.

A zenekar gitárosa, Rózsavölgyi Bence elmondása szerint jelenleg a harmadik nagylemezén dolgozik a zenekar, amelynek egyelőre nincsen címe, de már két dal is elkészült róla a szolnoki Denevér Stúdióban Töfi és Boros Béla produceri munkája alatt. „A keverést és mastert egyébként még a 2014-es Éter Tehetségkutató Fesztiválon nyertük, de csak most készült el, nem kapkodtunk el semmit, nálunk a dalírás és a felvétel is hosszú folyamat.” – tette hozzá a dalszerző gitáros.

A két elkészült dalból a „Gordius„-ra forgatott a csapat egy videoklipet Palchuber Gábor segítségével (Studio iNside), aki az instrumentális formáció első mozgóképét, a „Legacy”-t is rendezte, amelynek a lehetőségét nála nyerte a debreceni zenekar, a saját, Pure Music-ra keresztelt tehetségkutatóján. A klipet végül a Debreceni Ifjúsági Ház koncerttermében forgatták, ahol projektorokkal bevetített falak előtt játszottak. „A háttérvetítés érdekessége (melyből direktbe is bevágtunk a klipbe néhány kockát), hogy rengeteg – több mint 30 – más által készített és Creative Commons licensz alatt közzétett (tehát a szerző, illetve forrás megjelölésével gyakorlatilag szabadon, engedély nélkül használható) anyagból vágtuk össze.” – szögezi le a zenekar, a felhasznált mozgókép minták listája pedig megtekinthető a klip youtube leírásában. A gitáros bevallása szerint azért ilyen formában készült a klip, hogy „valamilyen formában megmutassuk azt is, hogy milyen a színpadképünk a koncerteken (bár ott jellemzően csak egy projektort tudunk használni” – tette hozzá Rózsavölgyi Bence.

A szerkesztőségünk erősen ajánlja a Ghost Toast legújabb dalát, a zenekar eddigi egyik legszínvonalasabb munkáját hallhatjátok, íme a Gordius-premiere:

GHOST TOAST – GORDIUS