KONCERTAJÁNLÓ: a KVLT BP-be érkezik a francia VALVE!

2015. március 20. @ Budapest, KVLT BP
Kapunyitás: 20:00 || Belépő: 1.000 HUF

A mai este egy igazán igényes bulira fog sor kerülni a KVLT BP falain belül, hiszen hazánkba érkezik Párizs egyik friss doom/sludge underground szenzációja, a VALVE. A zenekar 2011 óta aktív koncert szinten, az első bemutatkozó anyagukat 2012-ben rögzítették, viszont mindössze demó „köntöst” élt meg a mindenképpen bizalomgerjesztő kiadvány, amely alapvetően egy doom/sludge hibridben sötétedő zenekart rajzolt ki elénk, mindennel, amit ez a két műfaj adni tud: lassú, kifejezetten cammogó tempó (amely azért néha felvált középtempó fölé is), súlyos, „lehangolt gitárok”, ismétlődő akkordok, kétségbeesetten vészjósló atmoszféra. A zenekar most március 8-án adta ki debüt lemezét APNEE címmel, amiben az az érdekesség, hogy tovább díszíti a zenekar eszköztárát, a bemutatkozó kislemezen előjött sludge elemek (a doom és a hardcore punk keveredése, ugye), méginkább burjánzanak, érezhető, hogy a csapat nagyon tudatosan fejlődött tovább, jobban játszanak az atmoszférával, kegyetlen textúrák és egy több mint 13 perces dal is helyet kapott az anyagon. Élőben mindenképpen érdemes számítani egy jó doomos szívaprításra, kemény. kifejezetten a hallgatót körülölelő megszólalásra. A megjelenést a magazin erősen ajánlja!

Az est több szupportot is fog hozni, amelyek közül az egyik legizgalmasabb a győri pozvakowski fellépése lesz. A csapat alapvetően kísérletezős rockzenét játszik, abból is a zajosabb formátumot, de nem hibázhatunk akkor sem, ha a posztrock jelzőt a mixbe dobjuk, mert a zenekar 2002-ben megjelent első lemeze, a Sinus is már jól hallhatóan operált ilyen elemekkel. A zenekar diszkográfiája rendkívül egységes minőségben csordogál, alapvetően a kísérletezős rockzene nagyjaihoz hasonlóan nagyon szívesen kölcsönöz a zenekar a dalainak több helyen is pszichedelikus elemeket, de a jazz implementálásáról sem feledkezhetünk meg. A zenekarral nem lőhettek mellé, ha kell zúznak (Microtron és a sevenpeopleleft. több tétele főleg), ha kell pedig tényleg lágy témákat hoznak, ezzel kapcsolatban az első két lemezt érdemes elővenni, főleg ha jazz rockot is akarunk hallani. A csapatnak 2012 őszén jelent meg a legutóbbi lemeze, akkor viszont a sevenpeopleleft. az eddigi leghosszabb kiadványuk volt, amelyet idén tavasszal fog követni a zenekar 5. nagylemeze. Ha elmentek a koncertre  lehet, hogy hallani is fogtok róla új dalt!

Az este második hazai szereplője a Torn From Earth lesz, akik egy budapesti sludge banda, akik a vasöklös zúzda mellett kitérnek atmoszférikus elemekre is, így a poszt-metal jelzővel sem lőhetünk mellé náluk mellékesen. A csapat utoljára 2012-ben jelentkezett stúdióanyaggal, akkor a kétdalos, de cserébe húszperces 2012 című EP igencsak veselerúgósra sikerült, a Constant Daily Strain című daluk egy igazi remekmű, jól kijönnek benne a poszt-rock textúrák, gitártémák, igazi gyönyörű poszt-metal folyammá változtatva a művészi kitárulkozást. A Lost and Found ehhez képest simán előhúzza a sludge legjobb pillanatait, igazán arcba lépő percek jellemzik, koncerten a VALVE-hoz hasonló őrjöngést válthatnak ki. A csapat az elmúlt években játszott az EyeHateGod, a Shrinebuilder, a Church Of Misery, a Hellshock, a Sights & Sounds, a Men Eater oldalán, eljutottak egy ukrán turnéra, megjárták a Baltikumot, valamint egy orosz turnéra is sort tudtak keríteni, de nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy közép-európai turnéállomásokon voltak a Rosettával, valamint EU turnéra indultak a Tombstones oldalán is. A koncerttapasztalat így mindenképpen jó szórakozást ígér, ha szereted nézni, ahogy metalzenészek közel tízperces számokkal lepik be a színpadot, akkor az estén érdemes elkapnod a Torn From Earth szettjét is


Az este „legkisebb” szereplője a StarFunkSimples lesz, akik egy pécsi posztrock banda. A zenekar kísérletezős, ambientes debüt anyaga 2011-ben jelent meg, SFS címmel, azóta szépen építgetik a pályájukat, amelynek a következő állomása a tavaly októberben megjelent Jacob’s Ladder című EP volt. Ez jól hallhatóan tudatos folytatása volt a bemutatkozó kiadványosan megkezdett útnak, viszont szomorúan tudatosulhat a hallgatóban, hogy a düböt jól eltalált klarinétja eltűnt, így sokkal nagyobb szerepkör hárult az instrumentális szekció többi szereplőjére. Ezen az EP-n jobban használják a pedált, jobban kirajzolódik a basszusgitár, ráadásul a dobtémák is tovább variálódtak. Az új EP szerencsés gitárpedáleffektjeinek köszönhetően biztosan nagyon jól meg fog szólalni élőben, nagyon jól kijönnek ezek az atmoszférakitöltő kontúrok, elég a Death by Planetet meghallgatni, amit remélhetőleg el fog játszani a zenekar élőben. Mivel minden bizonnyal a pécsi srácok nyitják az estét, ezért igyekezzetek minél előbb megjelenni!