KLIPÖZÖN: prog/élő különkiadás

spencer

Elmondtuk már párszor, hogy 2015 igencsak jó év a progresszív hangzások kedvelőinek. Az elmúlt pár napban például öt különböző zenekartól is érkezett egy-egy élő videó – esettől függően hol új, hol klasszikus dalokra. Ezeket most egy rögtönzött KLIPÖZÖN különkiadásban szépen csokorba is gyűjtöttük nektek, íme a The Contortionist, a Periphery, a Veil of Maya, a Gojira és az After the Burial legfrissebb videói.

The Contortionist – The Parable (Rediscovered)

The Contortionist harmadik lemeze, a Language a tavalyi év egyik legjobb progmetál anyaga volt. Az eredetileg deathcore-ból indult zenekar manapság már inkább egyfajta atmoszférikus hangzásvilággal operál, és legújabb videójuk is az erre vezető út újabb lépésének tekinthető. A The Parable (Rediscovered) ugyanis az említett lemez zárótételének egy akusztikus-zongorás újragondolása, amely az anyag újrakiadásának egyik bónuszaként jelent meg a múlt héten, három hasonló átdolgozással együtt.

Periphery – Psychosphere / Veil of Maya – Nyu / Leeloo

Az alábbi felvételek egyaránt a két Sumerian-húzónév múlt havi közös EU-turnéjának a záróállomásán, Helsinkiben készültek. A kamerát a Circle of Contempt dobosa, JP Kaukonen kezelte a színpadon a zenészek között lavírozva – az elkészült videókban rengeteg közeli felvételt, lassítást és valami egészen elképesztő képi világot láthatunk. Mindezek a dalok albumverzióival együtt tálalva gond nélkül beillenek hivatalos klipeknek is, mindenképp nézzetek rájuk!


Gojira – Ocean Planet

Franciaország első számú metálexportja a facebook-oldalán osztotta meg az alábbi felvételt, amit az idei Musical fesztiválon rögzítettek, és az Ocean Planet című alapdaluk hallható rajta, rengeteg slow-motion képsorral aláfestve.

OCEAN PLANET – Live at Musilac 2015 (FRA)First and unique pro shot of our song „OCEAN PLANET” – Live at the french Musilac Festival 2015

Szerző: Gojira, 2015. december 2.

 

After the Burial – Lost in the Static

Ez pedig az After the Burial első új dala a zenekar első turnéján Justin Lowe gitáros idén nyári, máig tisztázatlan halála óta. A The Faceless-szel közös turnén Lee Foral basszusgitáros első gyereke születése miatt nem vesz részt, helyette egy meg nem nevezett beugró basszer játszik, míg gitárfronton Trent Hafdahl egyelőre egyedül – illetve némi gépi segítséggel – gondoskodik a csapat jellegzetes dallamos/döngölős témáinak megszólaltatásáról. A felvétel minősége ugyan nem a legprofibb, de arra épp elég, hogy hitelesen átadja, hogy is szól mostanság az After the Burial élőben. (Ha esetleg kimaradt volna, a banda még a turné kezdete előtt már a szám stúdióverzióját is megosztotta, alább mutatjuk azt is.)