KLIPÖZÖN 2012/39: tizenhárom vadonatúj klip!

Elérkezett a harminckilencedik hét vége ebben az évben és ezzel végleg magunk mögött hagyjuk a szeptembert, ami talán az egyik leginkább klipközpontúbb hónap volt a nyári pangás után. Mindez pedig ezen a héten se változott radikálisan, ennek örömére a megszokottnál egy kicsit kevesebbet, tizenhárom friss videót mutatunk be most nektek. Itt van velünk a For Today, a Thy Art Is Murder, a Balance & Composure, a Goatwhore, a Green Day, a Rolo Tomassi, a The Devil Wears Prada, a Leaders, a Gojira, az Anchor & Braille, a Down, a This Or The Apocalypse és a Between The Buried And Me. Továbbra is várjuk a véleményeket mind a rovattal, mind az eheti klipekkel kapcsolatban!

FOR TODAY – FOUNDATION

Eheti kezdésnek nyissunk rögtön is egy friss For Today videóval, mely még a hét legelején debütált a zenekar nemrég megjelent Immortal c. negyedik nagylemezéhez. A korábban Budapestet is megjárt amerikai keresztény metalcore fogat legutóbbi két évét igazi sikersorozatnak könyvelhette el, hiszen előzenekari státuszból főzenekarrá lépett elő és egy hanyatlónak kikiáltott műfajban új közönség kedvencé lépett elő. A szövegek tekintetében a keresztény értékek mellett pálcát törő csapat nem bízta a véletlenre a Foundation méltó beharangozását, hiszen a dalt korábban egy feldolgozásverseny előzte meg, melyet mindenki nagy meglepetésére egy magyar fiú nyert meg, aki a csapat legközelebbi budapesti koncertjén a zenekarral közösen énekelheti el a most klipet is kapó Foundationt.

THY ART IS MURDER – REIGN OF DARKNESS

Ausztrália igazi aranybánya, ha az ember kedveli a brutális és minőségi hangzásokat. Mindezt pedig a Thy Art Is Murder is kiválóan alátámasztja, akik két évvel ezelőtt megjelent The Adversary c. nagylemezükkel képesek voltak minőséget mutatni egy túlfutott és letűnt műfajban. A 2005 óta aktív zenekar jelenleg a folytatás megjelenése előtt áll, ami az alábbi kedvcsináló videó alapján október 19-én meg is fog jelenni Hate fedőnév alatt a Halfcut Records gondozásában. Erről a nagylemezről érkezett meg most az első mézesmadzag Reign Of Darkness címmel Chris Elder rendezésében. A kérdés már csak, hogy nektek tetszik-e, amit láttok és hallotok, ha a zenekar korábbi munkásságát is beleszámítjátok az értékelésbe?

BALANCE AND COMPOSURE – QUAKE

Balance & Composure bemutatkozó nagylemeze a szerkesztőség körében meglehetősen nagy sikert aratott, hiszen a Separation névre keresztelt nagylemez 2011 egyik legértékesebb emo/indie/punk korongja volt. Ennek a dalcsokornak a népszerűsítése gyanánt jelent meg most a No Sleep Records istállójába tartozó urak legújabb klipje, a lemez egyik legmarkánsabb slágeréhez, a Quake-hez. A főleg újkori Brand New, Sainthood Reps, Engine Down vagy épp Make Do And Mend rajongóknak ajánlott zenekar jelenleg a Circa Survive, a Touché Amoré és az O’Brother oldalán járja a tengerentúlt.

GOATWHORE – DEATH TO THE ARCHITECTS OF HEAVEN

Habár a Goatwhore a hazai rajongók számára leginkább arról híres, hogy minden alkalommal lemondják a beharangozott budapesti koncertjüket, azért zeneileg így is évről-évre hozzák a kötelezőt már, ha koszos black metallal átitatott death metalról van szó. Az 1997-ben Acid Bath-utódként megalakult formáció legutóbbi nagylemeze idén februárban jelent meg Blood For The Master címmel a Metal Blade Records gondozásában és ehhez a dalcsokorhoz készült el a legutóbbi When Steel and Bone Meet c. dalhoz forgatott klip után a legújabb videó, a Death to the Architects of Heavenhöz. A klipet utólag a napokban egyébként szöveges videóvá degradálta a kiadó.

GREEN DAY – STAY THE NIGHT

Újabb Green Day videó érkezett a punk rock alapcsapat napokban megjelent ¡Uno! c. nagylemezéhez, melynek a két részes folytatása még a következő fél évben garantált a csapat elmondása szerint a ¡Dos! és a ¡Tré! képében. A zenekar azonban jelenleg nem a videódömpingje miatt hangos, hanem Billie Joe elég megosztóan megítélt legutóbbi közszereplése kapcsán, amikor a Basket Case-t játszotta egy fesztiválon és a szemközti táblán megjelent egy perc megjelölést látván abbahagyta a zenélést és meglehetősen felpaprikázva kiabálni kezdett a szervezőkkel, majd széttörte a gitárját. Az alkohol problémákkal küzdő énekes végül a csapat facebook oldalán kért bocsánatot a rajongóktól, ugyanis a kiírás nem is arra vonatkozott és senki sem akarta félbeszakítani a trió koncertjét. Mindenesetre most itt a Stay The Night:

ROLO TOMASSI – EX LUNA SCIENTIA

A sokat sejtető mathcore nevű stílus ugyan egy kívülálló szemében valahol az átláthatatlan káosz és a fülsértő zörejek mezsgyéjén mozog, de amint valamelyest megbarátkozik vele az ember, megnyílik valami rendkívül mély, őszinte és leírhatatlanul összetett dolog. Ebből kifolyólag meglehetősen kevés olyan zenekar van, akik ezt az egészet hitelesen képesek művelni, de a brit Rolo Tomassi minden bizonnyal a színtér egyik legkiemelkedőbb alakja. Nagy megkönnyebbülésünkre nemrégiben megosztottak némi új információt a közelgő albummal kapcsolatban, melyről akkor be is számoltunk Nektek, most pedig a közelgő korong egyik új tétele, az Ex Luna Scientia kapta meg a csapathoz méltó furcsa klipjét. Ez alapján a szerzemény alapján úgy tűnik nem lesz gond a további kilenc tétellel sem. (Földesi Balázs)

THE DEVIL WEARS PRADA – MAMMOTH

A The Devil Wears Prada legutóbbi nagylemeze kellőképpen megosztotta az oldal olvasóit – azoknak, akik lemaradt volna, itt mindkét oldal véleményével találkozhatnak. Ezek után nem túlzás azt állítani, hogy olykor meglehetősen komoly viták kirobbantói a TDWP tagjai – az elmúlt időszakban kaptak hideget, meleget egyaránt. Azonban e stílus képviselői között tagadhatatlanul a legjobbak között említendőek, elég csak az olyan momentumokra visszaemlékezni, mint amilyen a nagy sikerű Zombie EP volt. Az Dead Throne további népszerűsítése érdekében az album harmadik szerzeménye, a Mammoth kapott némi hátszelet az alábbi klip keretein belül: (Földesi Balázs)

LEADERS – CONVICTION

Ha úgy érzed, hogy te továbbra is kitartasz a metalcore-panelek, a breakdownok, illetve a szigorú és kompromisszummentes üvöltések mellett, akkor a Leaders minden bizonnyal tökéletes választás lesz számodra. A kaliforniai kvintett All Or Nothing fedőnév alatt kezdte meg működését, azonban pár tagcserét követően úgy érezték, hogy a név lecserélése is indokolt lenne. Ennek eredményeként érkezett meg a Now We Are Free c. bemutatkozólemezük a Facedown Records hátszelével immáron Leadersként, melyről most a Conviction c. szerzemény James Appleton rendezésében klipesítésre is került. A zenekar egyébként önmagát keresztényként aposztrofálja.

GOJIRA – EXPLOSIA

A francia zenei élet egyik iránymutató és hosszú ideje kiemelkedő teljesítményt nyújtó csapatát tisztelhetjük a Gojira személyében, akiket aligha kell bemutatni a kissé komplexebb zenék kedvelőinek. Ugyan a stílusból kifolyólag hosszabb az ismerkedési folyamat, mint egy egyszerűbb dalszerkezetekkel operáló csapat esetében, az eddigi albumok alapján azon kevés zenekarok közé tartoznak, akik megérdemlik, és százszorosan meghálálják a beléjük fektetett energiát. Idén júniusban, négy év várakozást követően jelent meg ötödik nagylemezük L’enfant Sauvage címmel, most pedig a korong első szerzeményét, az Explosiat támogatták meg egy koncertfelvételekből összeállított videoklippel. Nektek mennyire nyerte el a tetszéseteket ez a fajta megvalósítás? (Földesi Balázs)

ANCHOR & BRAILLE – GOES WITHOUT SAYING

Az Anchor & Braille neve elsősorban az anyabanda hírnevének köszönhetően terjedt el igazán a köztudatban, hiszen az alábbi projekt képében nem mást, mint az Anberlin énekesének Stephen Christiannak önálló akusztikus szárnypróbálgatásit tisztelhetjük. A „barátnő-kompatibilis” oldalhajtás legutóbbi nagylemeze most nyáron jelent meg The Quiet Life címmel a Tooth & Nail Records gondozásában és a napokban debütált Goes Without Saying képében ez már a második klipesített szerzemény a Find Me után. Az Anchor & Braille zenéjét akkor ajánljuk elsősorban, ha már nem bírod kivárni az Anberlin közelgő Vital c. hatodik nagylemezét vagy hacsak szeretnél egyetlen dal erejéig kizökkenni az üvöltések és torzított gitárok világából.

DOWN – WITCHTRIPPER

A legendás Down ugye köztudottan következő nagylemezét négy külön EP formájában fogja közkincsé tenni, amelyek közül az első Down IV Part I – The Purple EP címmel a napokban jelent meg a Down Records/Independent Label Group gondozásában. Az eddig bevált recepten ezúttal se nagyon változtatott az 1991 óta szinte változatlan felállással bíró zenekar (csak basszusgitáros poszton újítottak eddig és a mostani az első, ahol már Rex Brown (Pantera) helyett Pat Brudners (Crowbar, ex-Goatwhore, Outlaw Order) fog pengetni). A lemezről elsőként a Witchtripper c. tételt ismerhettük meg, így most stílszerűen erre a dalra esett Anselmoék választása a klipesítés szempontjából is:

THIS OR THE APOCALYPSE – HELL PRAISER

A This Or The Apocalypse neve fennállása óta rendre csak az August Burns Red nevének relációjában nyer csak értelmezést, de miután második Haunt What’s Left c. nagylemezüket a rajongók egységesen „Leveler-verőként” azonosították és legutóbb egy meglepően jól sikerült At The Drive-In feldolgozással is előrukkoltak minden esély megvan rá, hogy a napokban megjelent Dead Years c. harmadik lemezükkel levetkőzzék a korábbi megbélyegzéseket. A Lifeforce Records gondozásában megjelent anyagról a Hell Praisert választották ki elsőként a srácok, hogy klippel együtt mutassák meg a rajongóknak, amit egyébként nem más, mint David Brodsky rendezett.

BETWEEN THE BURIED AND ME – ASTRAL BODY

Idén októbertől úgy hisszük minden Between The Buried And Me fanatikus életében új időszámítás kezdődik. Kilencedikén megjelenik a csapat hetedik stúdiólemeze, a Parallax eposz második felvonása, Future Sequence alcímmel. Ráadásul alig néhány nappal ezután hazánkba látogatnak, olyan nevek társaságában mint a Periphery és a The Safety Fire. Az új korongról annak idején összeszedtünk minden fellelhető információt, azóta a Telos című szerzemény is napvilágra került, a kitartóbb és szüntelen zene-éhségüket csillapítani vágyó rajongók pedig a stúdióban eltöltött időről készült felvételeket is vagy százszor végignézhették. Ezen a héten végre egy újabb dal vált mindenki számára meghallgathatóvá, valamint ez alkalommal a vizualitás is fontos elem volt, ugyanis az Astral Body lett egy videóval megtámogatva. Ugyan meglehetősen vegyes fogadtatásra találtak az előzetesen kiadott szerzemények, ám ismerve a banda eddigi teljesítményét, felesleges dolog ennyire előre aggodalmaskodni. A végeredményről hamarosan bővebben is beszámolunk! (Földesi Balázs)