Júniusban jön Mike Shinoda első saját nagylemeze

mike-shinoda

Nyáron egy teljes nagylemezt ad ki Mike Shinoda, a Linkin Park rappere, gitárosa, dalszerzője, producere, úgy egyáltalán főnöke. A június 15-én Post Traumatic címmel megjelenő album az év elején kiadott azonos című, gyásszal átitatott szóló EP folytatása lesz. A Post Traumatic EP megjelenése volt az első alkalom, hogy az LP bármely tagja bármi új zenével állt volna elő Chester Bennington tavalyi halála óta. A zenekar tavaly októberben egy nagyszabású, háromórás, rengeteg vendéget felvonultató koncerttel emlékezett meg néhai énekeséről, ami után hangsúlyozták, hogy nem fognak feloszlani, de további terveik egyelőre nincsenek.

Mike a héten két új dalt is bemutatott a lemezről, az egyik a Crossing a Line, a másik a Nothing Makes Sense Anymore címre hallgat, alább lehet őket hallgatni. Emellett bejelentett több szólófellépést is: május 12-én Los Angelesben ad egy koncertet, augusztusban pedig fellép az angliai Reading és Leeds fesztiválokon, illetve Japánban a Summer Sonicon is.

Az elmúlt napokban Shinoda több interjúban és egy instagramos kérdezz-felelekben is beszélt az elmúlt hónapok történéseiről, a készülő szólólemezről és a Linkin Park helyzetéről. Az lplive.net rengeteg infót szedett össze vázlatosan a beszélgetésekből, a legfontosabb dolgokat most mi is átvesszük:

  • A stresszes helyzetekben Mike egyik első dolga, hogy belemerül az alkotásba: „Nyolc nappal Chester halála után tudtam, hogy ha nem megyek le a stúdióba, akkor később csak még inkább félek majd megtenni, szóval rákényszerítettem magam, hogy lemenjek.”
  • „Az egész helyzet teljesen felforgatta életem munkáját. Együtt, egy hattagú csapatként építettük fel ezt az egészet, és mind a hatunkhoz szükség volt rá. Ezért olyanokon gondolkodtam, mi van, ha innentől már nem is vagyok művész. Az embernek ilyenkor sok furcsa dolog jut eszébe, és nálam is pont így volt, főleg az első pár hónapban. Aztán az idő múlásával rájöttem, hogy ha a kezembe veszem az irányítást, és egyedül jövök elő valamivel, akkor egymagam el tudok majd navigálni vele valahogy.”
  • „Úgy éreztem, tiszta lappal kell indulnom, elölről kell kezdenem, nem a Fort Minor név alatt. És nagyon ideges voltam, amikor ezt elmondtam a Linkin Park-os srácoknak. De mellettem álltak és támogattak, egész idő alatt. Brad épp tegnap írt nekem, hogy mennyire örül [annak, amit csinálok].”
  • „Az EP dalai segítettek az útkeresésben, érzelmileg és logikailag is. Nincsenek konkrét válaszok, egyszerűen sodródni kell az árral. Némelyik dal már ki is mozdul a gyászból, mert egyszerűen vannak olyan napok, amikor már jobban érzem magam. Például a Crossing the Line, amikor rájövök, hogy kimozdulhatok valahova és lehet egy normális napom. Nem vagyok bezárva a szobámba és a szomorúságba.”
  • A lemez a legkorábbi dalokkal indul majd, amelyek az EP-n is szerepeltek, és nagyjából időrendi sorrendben halad végig. Az elején nagyon sötét minden, például a Nothing Makes Sense Anymore is ilyen, a későbbi dalok viszont már kevésbé. Nem csak a gyászról szólnak, hanem más dolgokról is.
  • Az első dal, a Place to Start még a Linkin Park utolsó lemezéhez íródott, a One More Light nyitószáma lett volna, a zenei alapok és a dallamok készen is voltak hozzá, de végül lemaradt az albumról. Mike júliusban átírta a szövegét, és úgy érezte, jó belépőként és első dalként szolgálna a szólóprojektjéhez.
  • Shinoda azt mondta, ez lesz élete leghosszabb nagylemeze, de még nem döntötte el, hogy pontosan melyik új dalai kerülnek majd rá. Az viszont biztos, hogy szerepelni fog rajta néhány vendég is. A Place to Startban a Linkin Park dobosa, Rob Bourdon segített be, némelyik szám hangszerelésében Brad Delson gitáros keze is benne van, és néhány további énekes is feltűnik majd a dalokban. Ettől függetlenül az album 95%-át Mike teljesen egyedül rakta össze.
  • Lehetséges, hogy a Linkin Park emlékkoncertjén bemutatott új dal, a Looking for an Answer is felkerül az albumra, de Mike ezt jelen pillanatban nem tartja valószínűnek. Azt már inkább, a szólókoncertjein esetleg újra eljátssza majd, hiszen összesen egy zongora és egy mikrofon kell hozzá.

Ami pedig a Linkin Park helyzetét illeti:

  • Rick Rubin producer javaslatára a zenekar fontolgatta, hogy az emlékkoncerten végig a közönség énekeljen Chester helyett, de Mike szerint ez túl megterhelő lett volna érzelmileg a bandatagoknak, ezért inkább csak pár dalban csinálták ezt meg.
  • Nyitott kérdés, hogy a zenekar végül hogyan folytatja majd: „Idővel meg kell majd válaszolnunk ezeket a kérdéseket, de jelenleg nem tudom a válaszokat. Én is azt várom, hogy azzal, hogy most egyedül lépek ki a világba, majd megtalálom a válaszokat.”
  • Köztudott, hogy a bandának rengeteg kiadatlan anyaga van még Chesterrel, és már beszéltek is Talindával, a feleségével ezekről az anyagokról. Egyelőre semmit nem terveznek kiadni, de valamikor mindenképpen.