Így inspirálta a Pantera, a Metallica és a Slayer a Doom videójátékokat

maxresdefault

A Doom ugyebár egy FPS széria, amelyet az id Software fejleszt harmadik évtizede. A már mondhatni majdnem franchise több részt is megélt már, és mindegyik résznek erős sarokpontja volt a soundtrack, amely a játékélményt tovább növelte jól szerkesztett tételeivel. Sokan nem tudják, de a Doom és a Doom II eredeti soundtrackje több pontjában is átvette több rock és metal zenekar, valamint gitáros legenda sajátos stílusát, valamint riffjeit. Több bandát is fel lehetne sorolni, de érdemes a három legtekintélyesebb sarokpontra fókuszálni, ezek pedig egyértelműen a Pantera, a Metallica, valamint természetesen a Slayer!

A Loudwire újságírói vizsgálták a kérdéskört, és azt állapították meg, hogy a Doom, valamint a Doom 2 játékzenéjére, leginkább Dimebag Darrel saját riffjei voltak a legnagyobb hatással, és összességében a Pantera volt a legfőképpen iránymutató az id Software-nél, amikor a játékokat fejlesztették. Íme a “Mouth for War” a “Rise” és a “This Love” szinte tökéletes adaptációja a játék akkori univerzumába az akkori soundtrack megszólalás keretei közé:

Robert Prince-re a Doom játékok zeneszerzőjére nyilvánvalóan befolyással voltak a fenti bandák, és ezt be is vallotta. A másik banda, amely egyértelműen befolyással volt a trackekre, az a Metallica. Már a Doom első pályáján megszólal a Kill ’em All nagy slágere, a „No Remorse” egy átdolgozott verziója, de előkerült a „Master of Puppets” és a „Call of Ktulu” is. Egyértelmű inspirációnak tűnik a Metallica szinte definitív riffkészletének- és gitárjátékának a jelenléte.

Természetesen a Slayer sem maradhat ki a sorból, a Loudwire munkatársai szerint a Doom legtöbb Slayer befolyása egyértelműen a legendás metal banda dobosához köthető, pl. a „South of Heaven” témái feltűnnek a játákban, valamint a „Criminally Insane” egyes részei is újradolgozásra kerültek a Doomban. Ha pedig a dobokon túl a riffeket vizsgáljuk, akkor pl. felfedezhetjük a „Behind the Crooked Cross” egyes témáit, amelyek mintha újradolgozásra kerültek volna.

A 2004-ben megjelent Doom 3 már teljesen hangszerelt metal dalokkal operált, amelyre a 90-es évek és az akkori kortárs bandák is bőven hatással voltak, a megszólalás súlyos volt, fémes és mondjuk ki: démoni. Nagyon várjuk, hogy a tegnapi napon megjelent DOOM milyen soundtrackel fog operálni, mindenesetre a korábban megjelent videók egyértelműen azt sugallják, hogy a játékkészítő cégnél a trend folytatódik.

A cikk anyagáért köszönet a Loudwire újságíróinak!