Hagyományos formában is megjelenik a Protest the Hero előfizetéses EP-je

featured[1]

Tavaly ősszel számoltunk be arról, hogy a Protest the Hero csapata egy újfajta zenekiadási kísérletbe vágja a fejszéjét: kedvenc kanadai prog-geekjeink a 2013-as Volition lemez elsöprően sikeres közösségi finanszíroztatásán felbuzdulva akkor úgy döntöttek, hogy a következő nagylemez összerakása helyett fél évig apránként, havonta szabadítanak majd egy-egy új dalt a rajongótáborra, amelyekre a Bandcamp platformján keresztül lehetett előfizetni. A Pacific Myth nevet kapott projekt bejelentése hirtelenjében alaposan meg is osztotta a közönséget, hangosan harsogták a véleményüket a támogatók és a lépést ellenzők is, utána viszont elég hamar el is csendesedtek a hullámok a banda körül: a szűk keménymag minden hónap 15-én örült az új daloknak, a rajtuk kívül álló körökben pedig – gondolunk itt mind a sajtóra, mind az átlagos zenefogyasztókra, a világ eme szegletében legalábbis – többet nem is nagyon lehetett hallani a projektről. Egészen mostanáig.

a1075982030_10[1]

Mostanra ugyanis ott tartunk, hogy márciusban a hatodik dal, a Caravan megjelenésével véget ért a fél éves alkotóperiódus, innentől pedig teljes joggal adta is magát a „hogyan tovább?” kérdés. A válaszra sem kellett sokáig várni, a banda weboldalán egy hosszas bejegyzésben részletezte a következő pár hónapra vonatkozó terveiket. A legfontosabb, hogy mivel a srácok tisztában vannak vele, hogy az új terjesztési modell nem nyerte el mindenki tetszését, így a Pacific Myth anyagát hagyományos módon, egy EP formájában is kiadják.

A gyűjteményes kiadás az egyes dalok első különböző mixeihez és artworkjeihez képest egy új, egyesített keverést, masztert és borítót kap, majd majd miután mindezek elkészültek, jöhet is a megjelenés. A csapat kézzel fogható CD-kazetta-bakelit szentháromság mellett számos online zenevásárló felületen (iTunes, Bandcamp, satöbbi) is elérhetővé tervezi tenni az anyagot, a Spotify-híveknek azonban rossz hírünk van: a srácok elmondása szerint a streaming-szolgáltatóktól az előadóknak befolyó jogdíjak még a felháborító szintet is alulmúlják, így egyelőre nem is döntötték el, hogy a többi platform mellett az ingyenes zenehallgató felületeken is közzéteszik-e az anyagot. Mint mondják, idővel persze valószínűleg beadják a derekukat, de lehet, hogy jó ideig várnunk kell rá – akárcsak a bakelitekre, amely téren pedig a rendkívül hosszú, több hónapos gyártási idők hátráltatják a megjelenést. A többi említett formában azonban minél hamarabb, még a nyár folyamán szeretnék kiadni az anyagot, amit valószínűleg egy, vagy akár több videoklip is kísér majd, és a továbbiakban egyéb nyalánkságokra (egy vinyl box setre és egy, az előfizetők számára már elérhető, a Volition stúdiómunkálatait bemutató filmsorozatra) is lehet számítani.

Aki pedig azt jósolta, hogy a Pacific Myth lesz a Protest the Hero utolsó anyaga, annak a srácok annyit üzennek: „hah.”

Várjuk a fejleményeket, addig pedig alább meg is hallgatható a Harbinger című februári dal, mielőtt óhatatlanul le nem csap a feltöltésre a menedzsment vasökle. És persze várjuk a véleményeket – te előfizettél a dalokra? Vagy csak azért sem? És örülsz, hogy végül anélkül is elérhető lesz az anyag?