Egy kőmetálos facebook-csoport máris a régi, törölt HMC-nek adja ki magát

Miután a Facebook nemrég lelőtte az egyik legnagyobb magyar metalos Facebook-csoportot, a több mint 5000 tagú HunMetalConspiracy[HMC]-t, most feltűnt egy másik csoport, amely ugyanezzel a névvel próbál tagokat toborozni. A sztoriban viszont nagyon sok részlet nem stimmel, és valójában annyi történik, hogy valaki a közismert név ellopásával, a felhasználók megtévesztésével és félrevezetésével próbál követőket szerezni saját magának. De nem fog összejönni.

Bő három hete írtunk az eredeti HMC letiltásáról, miután a Facebook algoritmusainak nem tetszett néhány burzumos poszt, amelyek még évekkel ezelőtt lettek közzétéve a csoportban. A közösség magja – ugyanazzal az admin csapattal az élen – azóta egy HMC 2.0 nevű, jelenleg bő 700 tagú csoportban él tovább, megy a szokásos eszmecsere, pörögnek az új megjelenések, „év lemeze”-szavazás, meg minden. Ebben a csoportban jelent ma meg egy poszt, amiben valaki beszúrta a saját, szintén HunMetalConspiracy[HMC] nevű csoportját, mintha az az eredeti visszatérése lenne. De közben egyáltalán nem az, szimplán egy másik, Metal Army Hungary nevű csoportot nevezték át az ottani adminok, hogy ezzel megpróbálják kihasználni a HMC népszerűségét.

Persze aki kicsit is otthon volt az eredeti HMC-ben, annak rögtön feltűnt, hogy a borítóképen szereplő heavy és power metal-zenekarok nagyjából annyira férnek össze a HMC szellemiségével, mint rózsaszín szívecskés lufik egy Mayhem-koncerttel. Ráadásul annak ellenére, hogy az imposztor csoport több mint 13 000 tagot számlál, érdemi közösségi aktivitás gyakorlatilag egyáltalán nincs benne. Az egész esetet tökéletesen illusztrálja az az apró részlet, hogy a Pantera ugyan szerepel a borítóképen, de még a régi, glam korszakos logóval…

Egy ideig nem is lehetett tudni, hogy az elkövető ezt az egész névlopást komolyan gondolta-e, vagy csak egy nagyon ízléstelen viccről van szó. Délutánra viszont csak kibújt a szög a zsákból, és kiderült, hogy emberünknek tényleg feltett szándéka a HMC helyébe lépni, a csoport eredeti – és a HMC 2.0-ban jelenleg is aktív – vezetésének kihagyásával. „Folytatni a nemes munkát,” ahogy fogalmazott egy kommentben. Amit szegény srác nem képes felérni ésszel, az az, hogy

a HMC-t nem a név tette azzá, ami, hanem a benne összegyűlt közösség.

Azok az emberek, akik több tucat kommenten át próbálták elmagyarázni neki sikertelenül, hogy amit csinál, az miért gerinctelen, vállalhatatlan dolog – mindhiába. Pedig az a „nemes munka” pontosan ezektől az emberektől, ettől a közösségi összetartástól tud működni, és semmi mástól. Nem egy hammerfallos borítóképtől, és pláne nem a saját csoportunk tagjainak szégyentelen átbaszásától.

UPDATE: Miután a poszt szerzője a kommentekben váltig állította, hogy a „behúzott farokkal való visszavonulást” nem ismeri, valamiért mégis meggondolta magát és megpróbálta előadni, hogy ő végig csak viccelt, és most csak azért nem állítja vissza a csoportja nevét, mert a Facebook 28 napig nem engedi. Egy: ezt senki nem fogja elhinni, kettő: ha esetleg így is van, hát viccnek is pont ugyanannyira védhetetlenül szar volt, mint komoly ötletnek. A végkifejlet tehát ugyanaz: kerüljétek el nagy ívben a HunMetalConspiracy[HMC] nevű csoportot, és tali a HMC 2.0-ban!

Ez az egész cirkusz egyébként azért is van, mert a régi HMC ezennel véglegesen, menthetetlenül, helyrehozhatatlanul odaveszett. Nyugodjék békében.

Zárásként pedig álljon itt a Nails zenekar örökzöldje, ami talán sosem volt még ennél aktuálisabb: