Dez Fafara Coal Chamber-számokat akar játszani a DevilDriverrel

devildriver

Kezdjük a töriórával: volt egyszer a Coal Chamber zenekar, az ezredforduló környéki nu metal hullám egyik elég jól menő nevű bandája. Kiadtak három lemezt, majd 2003-ban feloszlottak. Nagyjából ezzel egy időben Dez Fafara énekes összehozta a DevilDriver zenekart, ami pár év alatt a New Wave of American Heavy Metal vonulat egyik ikonikus alakjává nőtte ki magát, és ugyan nem egyenletes felállással vagy színvonalon, de azóta is sorban szállítja az újabb és újabb lemezeket. Eközben Fafara 2011 végén újra összeszedte a Coal Chambert, ’14-ben kihoztak egy visszatérő lemezt is, aztán tavaly megint leálltak, a frontember meg is jegyezte egy interjúban, hogy annak a zenekarnak „jelenleg semmiféle helye nincs az életemben” – éspedig leginkább azért nem, mert a DevilDriver fontosabb.

És épp ezért felettébb meglepő, hogy pár napja Fafara egyszer csak kijelentette egy interjúban: a DevilDriver el fog kezdeni Coal Chamber-számokat játszani. Szám szerint négyet. Mint az énekes mondja:

Elegem van abból, hogy arra várjak, hogy azt a zenét játsszam, amitől az lettem, aki vagyok. Tizennégy évet vártam arra, hogy eljátsszam a Loco-t, és attól a számtól lettem az, aki vagyok.

Úgy fest, az ötletet Glenn Danzig ihlette:

Egyik este Glenn Danzig felhívott, és azt mondta: figyelj, amikor ott hagytam a Misfitset, akkor Samhain-számokat és Misfits-számokat is játszottam a Danzig-számokkal együtt. Amikor Rob Zombie ott hagyta a White Zombie-t, akkor is játszott White Zombie-számokat. Miért vártál egész eddig?

Viszont az egész ügy több ponton is sántít:

  • Dez 14 éves megjegyzése eleve sehogy sem jön ki, hiszen a CC 2002-ben játszotta az utolsó koncertjét, 2012-ben pedig már az újjáalakuló bulik mentek, így aztán az énekesnek nem egész 10 évet kellett csak várnia, azóta pedig nagyjából 200 alkalma volt eljátszani az említett Loco-t és a többi CC-alapvetést a világ minden táján.
  • Ha ezután tavaly azt nyilatkozta, hogy a CC-nek semmiféle helye nincs az életében, akkor miért akarja most mégis azokat a dalokat játszani a másik zenekarral?
  • Pláne úgy, hogy a DevilDrivernek Fafara személyén kívül soha semmi köze nem volt a Coal Chamber-höz, és egyáltalán nem is egy olyan, egyetlen főszereplőre épülő projekt, mint amilyenekkel Danzig és Zombie nyomulnak?
  • Emellett pedig ott van még az az apróság, hogy a két banda stílusában is teljesen elüt egymástól, és annak idején Dez keményen meg is kellett hogy dolgozzon azért, hogy a nu metalos évek után a „trú” metálos közeg is elfogadja. Most meg gyakorlatilag arra készül, hogy mindezt röhögve vágja a kukába. Kell ez neki? Nekünk? Bárkinek?