DALPREMIER: bemutatkozik a manonrope, hallgasd meg a kazincbarcikai zenekar első dalát!

10570510_1563444670610978_3758636711228888562_n

A zenekar facebook elérhetősége.

Tovább folytatódik a hazai undergroundot támogató kezdeményezésünk, vagyis a BEMUTATJUK rovat, amely viszont egyben megint egy különkiadással jelentkezik, ugyanis a kazincbarcikai manonrope nálunk mutatja be debüt dalát, a Unseen Spark címmel. Mint ahogy a rovatot ismeritek, előbb természetesen bemutatjuk a csapatot, hogy mik azok a legfontosabb bibliográfiai és egyéb tényezők, amelyek jellemzik a társaságot, amellett pedig ahogy azt látjátok ez valóban egy premierrel párosított cikk lesz, amely már több alkalommal is nagy sikert aratott, mi pedig örülünk, hogy tudjuk folytatni az ilyen tekintetű kezdeményezésünk és a munkát. Fogadjátok sok szeretettel a manonrope fiúkat, olvassátok el a róluk készült anyagunkat, valamint hallgassátok meg a bemutatkozó dalt!

Cikkünk és a premier szereplője, a manonrope 2014. októberében indult, akkor Kazincbarcikáról Sajó Tamás (gitár), az öccse Sajó Andris (dobok) és Hárskuti Tamás (basszusgitár), Miskolcról pedig Kottman Bence (gitár) és Pusztai Dávid (ének) alapította meg a zenekart. A srácoknak nem ez volt az elsője projektje, már rendelkeztek zenekaros tapasztalattal, illetve ismerték egymást a fiúk a borsodi színtérről. A Sajó fivéreknek és Hárskuti Tamásnak a korábbi zenekara feloszlott (de előtte még volt lehetőségük koncertezni a Testify, a Dryvia és a dAsh társaságában Debrecenben, Miskolcon, Kazincbarcikán, valamint Hajdúszoboszlón is), de belekezdtek egy teljesen új témába, ekkor keresték fel Kottman Bencét, akivel a hangszeres szekció teljessé vált, Pusztai Dávid pedig néhány évvel korábban már próbált a barcikai fiúkkal (akik korábban a Frantic-ben játszottak), sőt Bencével is még 2013-ban. A zenekari próbák általában Kazincbarcikán folynak Sajóéknál. Kottman Bence idő közben kivált a csapatból, de a felvételeken még az ő játéka is hallható. Így jelenleg egy gitárral áll fel a zenekar, de folyamatban van, hogy pótolják a pozícióból hiányzó embert.

22407_889087574467113_8922660084281061734_nA srácok a zenéjüket tekintve nem szeretnék magunkat stílusbeli skatulyába helyezni, mert egyrészt keresik még a saját hangjukat (ahogy azt a debüt dal is mutatja) és sok mindent szeretnének összehozni a számainkban. Talán annyi kiemelendő, hogy modern metal paneleken legtöbb esetben -core elemekkel operál a zenekar, abban pedig sok mindent el lehet képzelni, tág a kibontakozás lehetősége. Ez lesz az első felvétel, amit a zenekar közkinccsé tesz, és csak digitálisan fog megjelenni, de a jövőben mindenképpen lesz egy hosszabb hangvételű megjelenés, a formátumról még egyelőre nem esett szó. Ez a hosszabb hangvételű megjelenés egy EP lenne, videóklip is szóba került a későbbiekre. Viszont ezek megvalósításában mindenképp fontos lenne az, hogy találjon a zenekar egy gitárost (esetleg borsodiak a fenti facebook elérhetőségen kereshetnék is a bandát!). Ettől függetlenül a számírás nem áll meg és dolgoznak a srácok egy teljes koncert setlist-en, hogy a nyáron megmutathassák, hogy mire képesek. Ehhez tartozik, hogy az évben szeretnének a srácok minél több helyen fellépni az országban, a szervezéssel kapcsolatos dolgok természetesen folyamatban vannak. Az első fellépésük Sajó Tomi szülinapja alkalmából lesz április végén Barcikán, több zenekarral illetve egy hatalmas afterral egybekötve. Erről majd később még esik szó, facebookon járjatok utána!

A jelenlegi anyag hangszeres része a zenekar egy kedves barátjánál lett rögzítve, Barkóczi Bencénél. Az ének sávokat a miskolci Mumusfészekben vettük fel Mezei Geris közreműködésével. A mix és a maszter feladatok pedig a No Silence-ben Simire bízta a csapat. Ez egy elég hosszú szülés volt, mert valami apróság mindig maradt valakiben, de végül 2 hónap alatt beérett és letisztult minden. Nagyjából az új évben kezdtek a fiúk komolyan foglalkozni ezekkel a témákkal és az első felvételek február elején zajlottak le. Egy héttel később az énekfelvétel is megvolt, aztán a nyersanyagot küldte a manonrope a No Silence-be azonnal Siminek. A kelletténél lassabban haladtak a dolgok, mint ahogy azt a srácok szerették volna, de inkább megvárták, amíg minden előkészület lezárul és minőségi megjelenést tudjanak produkálni. A borítót egyébként Ezekiel Weisz készítette.

A dalírást tekintve: az teljesen közös folyamat, a kezdő lökést Sajó Tomi vagy Hárs témái adják, aztán ezeket dolgozza a manonrope közösen tovább. Dávid a szerkezetbe, lüktetésbe szokott beleszólni, illetve ő írja a szövegeket. A szövegvilágot tekintve, most a személyes érzések, világlátás és tapasztalatok, korábbi események kerültek felszínre. Nagyon ezeket a témavilágokat sem szeretnék behatárolni, tehát ebben nincs koncepció, jön, ami jön és őszinte. „Az Unseen Spark egy olyan világot mutat meg, amikor az ember elveszíti az életének a miértjét, a célját, nincs kapaszkodó és szeretne talán mindent a nulláról kezdeni, mert semmiféle motivációt nem érzékel, és az emlékei marják simára a szellemiségét, amiből nem tud menekülni mert a külvilág is kopár és semmitmondó, kaotikus. Csapong két szétroncsolt világkép között és csak egy dolog téríti vissza a valóságba, de ha feláldozná magát akkor békére lelne. Ez nem a megmondásról szól, tehát ilyenfajta üzenetet ne is keressen senki. Inkább elmesél egy sztorit, amivel együttérzést tanusít és ha üzenetről van szó, akkor azt emelnénk ki a háttérből, hogy mindig van jobb és rosszabb, ami elmúlik és kezdődik újra, ha kitartunk és küzdünk akkor mindig jön jobb, ha letesszük a lantot akkor el is földelhetnek azonnal.” – fogalmaz a zenekar. Hogy megbizonyosodjatok a fiúk kontextusáról kattintsatok rá a lenti youtube videóra és hallgassátok meg a srácok első dalát, az Unseen Sparkot!

NSK FÜGELLÉK: A zenekar, mint az az ismertetőből kiderül szívesen vállalna koncerteket már idén (erre már készülnek setlisttel), fellépési lehetőségek tekintetében facebookon || emailben: band.manonrope@gmail.com || és a facebookjukon található telefonszámon lehet érdeklődni.

MANONROPE – UNSEEN SPARK