Aranylemezes lett a .5: The Gray Chapter

1401x788-Slipknot 2014 - Main Pub - M. Shawn Crahan

Nagyot megy idén a Slipknot: nem elég, hogy a Metal Hammer a 21. század legjobb lemezének választotta meg az Iowát, a szakma mellett a rajongótábor is teljes mellszélességgel kiáll a zenekar mellett. A RIAA nyilvánosságra hozta, hogy augusztus 31-ével bezárólag a .5: The Gray Chapter aranylemezes lett az Egyesült Államokban. Természetesen itt már nem csak a fizikai kópiák értékesítéséről van szó, hanem a szervezet a streaming szolgáltatásokkal is kalkulál, ezt írtuk az aranylemez státuszának az elnyeréséről egy korábbi cikkünkben:

„Korábban 500 000 példány eladása után adott a RIAA szervezete aranylemezt az előadóknak (1 000 000 kópia eladása után pedig platinát), de egy kényszerű önkiigazítás során 2016 elején újra kellett gondolniuk a számokat, mert a 2010-es években előretörtek a streaming szolgáltatások. A streaming beleszámításával jelenleg az a helyzet állt elő, hogy egy album 1500-szor való meghallgatása a különböző streaming felületeken (Spotify, Apple Music, Tidal stb.) egy eladott lemeznek minősül. Akit mélyebben érdekel a téma, annak ajánljuk a Rolling Stone erről meg is jelentetett cikkét. Mindenesetre belekalkulálva ezt a tényt (1500*500 000) az előadóknak 750 millió lejátszásra van szükségük ahhoz a különböző streaming felületeken, hogy aranylemezt kaphassanak az USA-ban.”

Érdekesség, hogy az albumnak két évre volt szüksége az aranylemezhez, míg az All Hope Is Gone két év alatt platina lett, a Vol. 3: (The Subliminal Verses) és az Iowa egyaránt 1 év alatt lettek platinalemezek, míg a debütnek ugyancsak két év kellett ehhez. Ez jól mutatja a zeneipar hanyatló helyzetét ebben a szegmensben, ugyanakkor a popszakma fürdik heti rendszerességgel az arany- és platinalemezek sokaságában. A RIAA a streaming szolgáltatások belekalkulálásának köszönhetően napi rendszerességgel dobálja őket ezekkel az elismerésekkel. Arra gyanakszunk, hogy a metálzene hallgatótábora még nem igazán kezdte el használni ezeket a szolgáltatásokat a többi – populárisabb – műfaj rajongóihoz képest. Pedig érdemes!

Mindenesetre gratulálunk a Slipknotnak az elismeréshez!