20 éve a mai napon dobták ki a Rage Against the Machine-t a Saturday Night Live stúdiójából

snapshot20110625194616

Legendás nap az április 13. a metal történetében, 1996. április 13-át írtunk a mai napon pontosan 20 évvel ezelőtt, amikor a Rage Against the Machine-t kidobták a Saturday Night Live stúdiójából az NBC menedzserei mindössze egyetlen lejátszott dal után.

A fiúk 16-án dobták ki egyébként az Evil Empire című anyagukat, így mivel meghívták őket, gondolták, játszanak róla előre ízelítőként egy dalt, a Bulls on Parade című tételt, valamint a ’92-ben megjelent self-titledről a Bullet in the Headet. Csakhogy ugye mindkét dalban vannak „kifogásolható” szövegrészek, így alapvetően is meglepő döntés volt az NBC részéről, hogy élő adásban hagyják a rap metal fenegyerekeket észt osztani, még úgy is, hogy a Bulls on Parade „fuck mérője” megáll egynél, de ugye itt szövegileg másról is szó volt. Szóval, a zenekar elpróbálta a két számot a show előtt, és persze azt mondták nekik, hogy ki fogják sípolni a dolgokat, ráadásul az a kellemetlen helyzet is előállt, hogy az a Steve Forbes volt a házigazda, aki amúgy egyszer elnökségi jelölt is volt (fun fact, hogy bárki, aki az SNL showjában házigazda volt, és indult elnöki választáson, sosem lett elnök – a szerk.). Mindenesetre Forbes jelenléte miatt kicsit meghúzták a showrunnerek a nadrágszíjakat, nehogy bármi rossz is történjen. Máshogy gondolta ezt a Rage Against the Machine. A próbán a fiúk felakasztottak két amerikai zászlót a basszus- és a gitárerősítőkre fejjel lefele, ezzel is szimbolizálva, hogy választási év van, és a véleményüket kinyilvánítva, hogy az amerikai demokrácia teljesen átfordult azzal, hogy csak a „kiváltságos osztályba” tartozó gazdag emberek közül lehet választani. Gondolták, nem nagy ügy. Az lett.

Már a banda sem volt képes elviselni az akkor Steve Forbes által nyomatott egykulcsos adórendszert (amely gondolat amúgy nagy bukás lett később – a szerk.). Természetesen a showrunnerek kiakadtak, hogy mi lesz, ha meglátják az üzleti szponzorok a zászlókat, plusz Forbes volt a házigazda, azonnal levették őket. A lobogók sehol, a srácok várják, hogy előadhassák a két dalt, amivel készültek, a banda visszaemlékezései szerint: „még bőven volt idő két dalt eljátszani.” Közben a zenekart beállították, minden a helyén volt, kamerabeállás, Forbes, stb. Az sem lett volna egyébként meglepő, ha az NBC alapból elzavarta volna a bandát az első dal után, mert a Bullet in the Head részben a médiamanipulációról szól, és ők épp egy kereskedelmi médium egyik showjának színpadán léptek fel. Közben állt a bál a színfalak mögött, ment a visszaszámlálás, Forbes bemutatta a zenekart, a Rage Against the Machine pedig eljátszotta az egyik dalt, a Bulls on Parade-t, a következőt viszont nem engedték nekik. Miután lementek a színpadról, a show producere, bizonyos Marcie Klein (egy teljesen ismeretlen Calvin Klein lánya) elmondta a fiúk turnémenedzserének, hogy azonnal hagyja el a banda az épületet, nem játszhatják el a második dalt: „nem lesz második dal, nem lesz jó éjszakát, és nem lesz Steve Forbes ölelgetés.” A folyosók pedig tele voltak biztonságiakkal Steve Forbes miatt. Akkoriban Brigitte Wright volt a banda menedzsere, akivel ordítoztak az NCB munkatársai, többek között ilyen is elhangzott: „Tüntessék őket el innen! Az k*rvára ki van zárva, hogy még egy dalt eljátszanak!” A zenekar elhagyta az NBC stúdióját, akik pedig valószínűleg teljesen ki voltak akadva azon, hogy a fiúk ki akarták használni a lehetőséget véleményközlésre, illetve úgy is gondolhatták, hogy a Rage Against the Machine meg akarja Forbes miatt torpedózni az egész előadást. Legendás történet, nézzük is meg hát, hogy hogyan is játszották el a srácok annó pontosan 20 évvel ezelőtt az első dalt, ami után már nem játszhattak el egy újabbat.