Erőszak a pitben – egy gyanútlan koncertlátogató állkapocstörésének margójára

codeorange

Mostanában komoly problémát jelentenek a koncerteken az egyre jobban elfajuló moshpitek, crowdkillek és egyéb erőszakos megnyilvánulások, amik szerencsétlen esetben igen komoly következményekkel járhatnak. Másfél hete, január 21-én például egy fiatal lány súlyos sérüléseket szenvedettCode Orange egyik buliján Salt Lake Cityben. Emily Jane Hoffmant a koncerten valaki egy pörgőrúgással acélbetétes bakanccsal arcon rúgta, aminek következtében a lánynak mindkét oldalon eltört az állkapcsa, valamint agyvérzést is szenvedett. Ez eleve szörnyű, de ami a legfelháborítóbb az egész esetben, hogy mindezek után a tettes elmenekült a helyszínről, és mind a mai napig nem sikerült azonosítani.

A zenekar egy hét hallgatás után szólalt meg az ügyben, és egy nyilatkozatban támogatásukról biztosították Emilyt, illetve egy Gofundme-s kampánnyal próbálnak pénzt gyűjteni a lány orvosi ellátására:

Kérünk titeket, hogy támogassátok a barátunkat, Emilyt. Mindenféle különböző emberek járnak a koncertjeinkre, és mindannyiunk feladata, hogy vigyázzunk egymásra – mindig. A világ minden táján játszottunk már hardcore-bulikon, és ez az első alkalom, hogy ilyen jellegű sérülés történt, remélhetőleg az utolsó is. Kapcsolatban vagyunk Emilyvel, és azokkal akik mellette vannak a kezdetektől, és tudja, hogy számíthat a támogatásunkra a gyógyulása során. A rajongóink nagyon fontosak számunkra, és ahogy mindannyian meg kell védenünk, támogatnunk kell és fel kell segítenünk egymást.

-CO

Ebben a helyzetben egy zenekarnak sokkal keményebben el kellene ítélni a hasonló eseteket, és nem egy ilyen semmitmondó, „csak legyünk túl rajta” érzést keltő üzenettel továbblépni a dolgon. A Code Orange és hasonló bandák koncertjein rendszeres a fizikai agresszió, nem csak a tánctér közepén, hanem a terem bármelyik pontján, és ilyen szituációban nehéz elhinni, hogy a zenekar ezt ne venné észre. Az lenne a minimum, hogy ezekben esetekben leállítják, vagy még inkább kidobják azokat az elborult arcokat, akik azért mennek el egy ilyen bulira, hogy másnak fájdalmat okozva éljék ki a saját frusztrációjukat, majd a következményeket nem vállalva felszívódjanak. Természetesen nincs baj azzal, ha valaki jól érzi magát koncertek közben, és a buli hevében a mosh pitbe keveredik (az egymás testi épségét szem előtt tartó „slam dancerek” a kezdetektől fogva ott voltak a klubokban), viszont amikor valaki szánt szándékkal és életveszélyesen megsebesít egy olyan embert, aki csak a buli szélén álldogál, az már bőven túlmegy egy határon.

A mai világban a koncerteken elszaporodó agresszió kezd aggasztó méreteket ölteni, ezért is éreztük úgy, hogy ideje felszólalnunk ezzel szemben. A hardcore pont az a közeg, amely több mint egy sima zenei irányzat: a hardcore sokak számára a közösséget, az egymás megbecsülését, a társaink, illetve a máshogy gondolkodók védelmét, elfogadását jelenti. Ami a Code Orange-bulin történt, az minden, csak nem az imént említett értékek szem előtt tartása, és ebben felelőssége van a zenekarnak is. Nagyon meg lennénk lepve, ha például a hamarosan hazánkba látogató Gorilla Biscuits buliján bármi hasonló fordulhatna elő.

Mihamarabbi felépülést, Emily!