RÁHANGOLÓ: Pénteken exkluzív debütáló koncertet ad a Ghostchant!

10620429_931361510225313_2693240204066521798_o

Az esemény facebook linkje: GHOSTCHANT, THE SOUTHERN ORACLE, WASTED STRUGGLE

Két évvel ezelőtt a Ghostchant név hallatán még inkább egy izgalmas ígéret juthatott a beavatottak eszébe, azonban a zenekar mára a hazai underground zenei élet megkerülhetetlen színfoltjává, hangadójává vált. Ehhez nemcsak a tagok előéletére volt szükség, hanem olyan egyenes üzenetre és küldetéstudatra is, amivel a tenni akarás a lehető legagresszívebb dalokban teljesedhet ki. Most pedig egy EP és egy split után élőben is átélheti a fővárosi és a debreceni közönség, hogy a 2014-es év miért szólt a Ghostchantről.

A projektnek indult zenekar az idő múlásával vált egyre jobban kihasznált szócsővé minden érintett tag számára. Jakab Zoltán (Bridge To Solace, Newborn), Kocsis Máté (The Idoru), Nagy Gábor (Newborn, The Idoru), Czetvicz Norbert (Nadir) és Kósa Dániel (Planet Void, Our Existence Is Punishment) a kezdetektől szigorú koncepcióban gondolkodott, aminek nem is volt része az, hogy színpadra vigyék a dalaikat. Ezért is különleges a december 19-i debütbuli, hiszen a Ghostchant saját történetének első fejezetét írja, és ami azt illeti, nem is tervezik rendszeressé tenni a koncertezést. A zenekar bemutatkozó EP-je, a világ gazdasági berendezkedésével foglalkozó Slaves már megjelenését követően is nagy figyelmet irányított a projektre, amit a nyáron megjelent, Wasted Struggle-lel megosztott kiadvány csak tovább tetézett. A zenekar legközelebb februárban ad magáról újra hangot, amikor a Nations címre keresztelt friss anyaguk lát majd napvilágot, míg a következő split lemezt nem mással, mint a The Southern Oracle-lel jelentetik majd meg 2015 nyarán. Nem véletlen, hogy mindkét splitpartner ott lesz a KVLT-ban esedékes debütáló bulin is.

Amellett pedig, hogy a svéd dallamos death metal, a crust/punk és a grindcore hagyományait vegyítő formáció mennyire intenzíven szólaltatja meg saját üzenetét, a koncert több különleges apropóval is bír azon túlmenően, hogy Jakab Zoltán öt év óta áll először színpadra (főképp, hogy ezt Nagy Gáborral teszi, akivel a Newborn óta nem zenéltek közösen együtt). Hiszen nem csak attól válik valódi eseménnyé a Ghostchant bemutatkozása, hogy a zenekar nem sűrűn lesz elcsíphető élőben. Az is fontos, hogy öt zenész között alakult ki olyan erős visszhang és munkarend, amellyel a fiatalabb generációknak tudnak irányt mutatni nemcsak a közlendő tartalom és a felelősségtudat, hanem a tenni akarás érdekében is. Így pedig tényleg kihagyhatatlan élmény lesz élőben is látni azt a megújulást, amit a Ghostchant jelent a tagoknak, az itthoni színtérnek, és úgy általában a közép-európai keményzenének – erről a koncertről még évek múlva is mindenki beszélni fog.

(A sajtóanyagért köszönet Bali Dávidnak!)